Vláda: Česká republika pomáhá zemím postiženým virem Ebola

18.09.2014 19:58

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek schválil dne 18. září 2014 poskytnutí okamžité finanční pomoci do Guineje, Libérie a Sierra Leone.

Vláda: Česká republika pomáhá zemím postiženým virem Ebola
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády premiéra Bohuslava Sobotky

Pomoc ve výši 3 milionů Kč bude věnována na bezprostřední zdravotnické aktivity v regionu prostřednictvím nevládní organizace Lékaři bez hranic, která v oblasti pomáhá a apeluje na zintenzivnění zahraniční pomoci. Země západní a střední Afriky zápasí od jara s výskytem vysoce nebezpečného viru Ebola, který v posledních týdnech přerostl v místní epidemii s vysokou úmrtností nakažených osob, mezi nimiž jsou i desítky zdravotníků.

Ministr Zaorálek se zároveň dnes zúčastnil jednání mezi předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou a ředitelem Lékařů bez hranic v ČR Pavlem Gruberem. Na schůzce, které se dále zúčastnili ministři zdravotnictví, vnitra a obrany, se diskutovalo také o dalších možnostech, jak by mohla ČR materiálně, logisticky a finančně pomoci postiženým zemím.

 Zastupitelský úřad ČR v Bruselu už v této souvislosti dne 15. září 2014 uspořádal prezentaci českých zdravotnických výrobků určených k boji proti šíření viru Ebola za účasti mezinárodních institucí zapojených do tohoto boje. Česká prezentace vzbudila mezi zástupci organizací velký zájem. Bruselská kancelář Lékařů bez hranic odkoupila od českého výrobce několik mobilních zařízení, tzv. biovaků, které se používají pro přepravu pacientů podezřelých z nákazy vysoce nebezpečnými infekcemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…