Vláda: Členství v EU přineslo České republice přes 3 biliony korun

19.05.2014 20:17

Díky 10letému členství v Evropské unii získala od roku 2004 Česká republika 3,1 bilionu korun, tedy víc, než česká ekonomika vyprodukovala za celý rok 2004.

Vláda: Členství v EU přineslo České republice přes 3 biliony korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Nejen přínos ve výši 300 tisíc korun na osobu, ale také například počet zrekonstruovaných památek či opravených komunikací a další zajímavá data představil v pondělí 19. května 2014 státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza v rámci zveřejnění studie zpracované při příležitosti desátého výročí členství České republiky v Evropské unii.

Studie s názvem Ekonomické vyhodnocení členství České republiky v EU po deseti letech byla prezentována v Lichtenštejnském paláci. Podílelo se na ní jedenáct významných ekonomů, včetně ekonomů Aleše Chmelaře a Petra Zahradníka.

„Debata o Evropské unii je v České republice velmi emocionální. Naším cílem je nastartovat diskuzi, která bude založena na konkrétních datech a reálném vyhodnocení přínosů a dopadů našeho členství v EU,“ uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti.

Stěžejním cílem studie je zhodnocení dekády českého členství v Evropské unii a jeho vlivu na domácí ekonomiku. Materiál se také zabývá alternativními scénáři, jakými je například postavení České republiky mimo EU. V takovém případě by jen za loňský rok byl HDP o 12 procent nižší, než je nyní.

Hlubší integrace formou účasti ČR v eurozóně by naopak české ekonomice mohla přinést každoročně 26 až 60 miliard korun navíc.

V rámci věcné debaty o dopadech našeho členství v EU chystá v následujících měsících Úřad vlády další analýzy, které se budou věnovat specifickým oblastem české ekonomiky, na které má vliv naše účast v osmadvacítce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…