Vláda: Komisař Füle diskutoval v Praze reformní doporučení pro ČR

12.06.2014 19:58

V úterý 10. června 2014 se komisař Štefan Füle sešel v Praze se zástupci hospodářských a sociálních partnerů, státní správy, akademické obce a dalšími zainteresovanými aktéry na expertním kulatém stolu pořádaném Úřadem vlády. Společným tématem setkání byly návrhy Evropské komise pro doporučení Rady České republice pro rok 2014.

Vláda: Komisař Füle diskutoval v Praze reformní doporučení pro ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Doporučení vydaná v rámci tzv. evropského semestru koordinace hospodářských politik členských států EU představují odpověď unijních institucí na Národní program reforem obsahující plán zásadních reformních opatření, která mají za cíl podpořit hospodářský růst a zvýšit konkurenceschopnost České republiky.

Komisař přislíbil delší lhůtu na národní reakci

Hospodářští a sociální partneři ocenili zejména spolupráci s Úřadem vlády při vytváření stanoviska České republiky k materiálu Evropské komise. I přes velmi napjatý harmonogram, jenž poskytoval členským státům pouhých 24 hodin na vypravování reakce, se podařilo vládě i partnerům nalézt širokou shodu.

Komisař Füle v té souvislosti přislíbil do budoucna delší lhůty v rámci Evropského semestru pro vyjádření k návrhům doporučení, které by měly být platné od roku 2015 a které umožní širší vnitrostátní diskusi a napomohou většímu ztotožnění se s navrhovanými opatřeními.
Sedm doporučení pro ČR

Většina Komisí navržených doporučení se shoduje se záměry vlády a opatření k jejich naplnění jsou již obsaženy ve vládních strategických dokumentech. Z celkem sedmi doporučení adresovaných České republice byla diskutována zejména témata týkající se daňové reformy a reformy veřejné správy a penzijního systému, kde sociální partneři ocenili vypuštění oblasti předdůchodů z doporučení Rady a podpořili vládou požadovanou změnu formulace týkající se rychlejšího navyšování stanoveného věku pro odchod do důchodu.

 V rámci diskuse byla vyzdvihnuta i nutnost lepší implementace opatření a zjednodušení přístupu k investicím z evropských fondů. Zástupci akademické sféry ocenili přesah doporučení za rámec strohých ekonomických návrhů, především pokud jde reformu vzdělávání a vysokého školství.

 Další doporučení se týkají dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí, podpory zaměstnanosti a sociální inkluze, financování výzkumu či snižování počtu regulovaných profesí a energetické náročnosti. Účastníci diskuse zdůraznili potřebu postupovat racionálně v oblasti klimatu a energetiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.