Vláda: Příspěvek na pomoc Africe se navýší. Země Visegrádské skupiny se dohodly

12.11.2015 16:48

Státy Visegrádské skupiny se na Vallettském summitu o migraci rozhodly k posílení svých solidárních aktivit k řešení migrační krize. Ve společné deklaraci se Česká republika, Slovensko a Maďarsko zavázaly k navýšení společného finančního příspěvku do Svěřeneckého fondu pro Afriku o 400 tisíc eur. Každá země zároveň vyšle dalších 75 expertů do agentur Frontex a EASO. Visegrádská skupina tak opět prokázala své odhodlání navyšovat solidární aktivity.

Vláda: Příspěvek na pomoc Africe se navýší. Země Visegrádské skupiny se dohodly
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Dnešní přijetí společné deklarace zemí V4 potvrzuje, že středoevropský region klade silný důraz na solidaritu jako součást komplexního řešení migrační krize. Efektivní pomoc a spolupráce se zeměmi původu a tranzitu jsou klíčovým předpokladem úspěšného řízení migračních toků.

V první řadě země Visegrádské skupiny rozhodly o dalším navýšení příspěvku do Svěřeneckého fondu pro Afriku. Své dosavadní podíly zvýší státy V4 o společný příspěvek 400 tisíc eur, který s příspěvky dalších členských států poputuje na podporu stability v africkém regionu. Svěřenecký fond pro Afriku má přispět ke zlepšení řízení migrace a řešení příčin destabilizace, a to především podporou ekonomiky, bezpečnosti, rozvoje a rovných příležitostí.

Česká republika, Slovensko a Maďarsko zároveň posílí kapacity evropských agentur zapojených do řešení migrační krize na hranicích Schengenu, když každá země vyšle do služeb Frontex a EASO dalších 75 expertů nad rámec již dříve ohlášených dodatečných nominací. Tato nabídka zůstává otevřená i stejnému polskému příspěvku, který by znamenal celkové navýšení kapacit ze strany zemí Visegrádské skupiny na 300 lidí.

Rozhodnutí o navýšení pomoci jak Africe, tak agenturám, které operují na hranicích Schengenu, přichází před odpoledním neformálním jednáním hlav států a předsedů vlád EU. Na odpoledním zasedání i na právě proběhlé koordinaci V4 zastupuje Polsko předseda vlády Bohuslav Sobotka, který byl pověřen polskou premiérkou Ewou Kopaczovou k hájení zájmů Polska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…