Vláda prohlubuje strategické partnerství s Izraelem

26.11.2014 18:32

Předseda vlády Bohuslav Sobotka společně s dalšími členy kabinetu a zástupci českých podnikatelů zakončil ve středu 26. listopadu 2014 třídenní pracovní návštěvu Státu Izrael.

Vláda prohlubuje strategické partnerství s Izraelem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

V rámci česko-izraelských mezivládních konzultací v Jeruzalémě bylo podepsáno 10 memorand a dohod rozšiřujících spolupráci obou zemí. Premiér jednal s předsedou vlády i prezidentem Izraele. Uctil také oběti holocaustu v památníku Yad Vashem.

Česko-izraelských mezivládních konzultací se spolu s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou zúčastnili také místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, ministr obrany Martin Stropnický, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr zemědělství Marian Jurečka, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministr kultury Daniel Herman.

Podepsaná memoranda a dohody rozšíří spolupráci obou zemí v řadě důležitých oblastí, zejména ve výzkumu a vývoji, lékařství, politice zaměřené na seniory, filmové koprodukci, obranném průmyslu, kybernetické bezpečnosti a uchovávání historické paměti v souvislosti s holocaustem a druhou světovou
válkou.

Premiéra Sobotku a vybrané ministry informovala o výsledcích jednání také doprovodná podnikatelská delegace sestavená Hospodářskou komorou ČR a Česko-izraelskou smíšenou obchodní komorou.

Příští v pořadí již čtvrté česko-izraelské mezivládní konzultace se
uskuteční v České republice v roce 2015 či 2016.

Pracovní cesta premiéra ČR v Izraeli - den po dni

1. den: V úterý 25. listopadu 2014 jednal předseda vlády Bohuslav Sobotka se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem. Tématem společných rozhovorů byl rozvoj tradičního partnerství obou zemí a blízkovýchodní mírový proces.

Následně proběhly v dopoledních hodinách česko-izraelské mezivládní konzultace. Odpoledne premiér položil květiny v památníku obětem holocaustu Yad Vashem. Následně se setkal s delegací českých podnikatelů a v podvečer s izraelským ministrem pro vědu a technologie Jakovem Perrym.

2. den: Ve středu 26. listopadu dopoledne hovořil premiér Sobotka a čeští ministři s prezidentem Izraele Reuvenem Rivlinem. Společně diskutovali
především výsledky mezivládních konzultací a situaci v regionu Blízkého východu.

Následně předseda vlády s některými ministry ještě před odletem navštívil pevnost Masada.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.