Vláda schválila dofinancování sociálních služeb a zavedení registru přestupků

29.10.2014 4:29

Kabinet Bohuslava Sobotky na svém zasedání 27. října 2014 projednal a schválil dofinancování sociálních služeb, zavedení registru přestupků, novou podobu mýtného a rozsah státní dotace na ceny energií.

Vláda schválila dofinancování sociálních služeb a zavedení registru přestupků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády právě začalo

Vláda zároveň odsouhlasila veřejnou zakázku na sanaci dlouho neřešeného sesuvu půdy v oblasti dálnice D8. Tento krok je předpokladem pokračování výstavby tohoto důležitého dopravního spojení.

Vláda dále projednala a schválila podobu mýtného, které se mírně navýší pro vozidla s hmotností nad 3,5 tuny. Tento nárůst pro rok 2015 pouze vyrovnává inflaci za uplynulé roky, kdy stát nevyužil možnost mýtné zvýšit a výnosy z mýtného postupně klesaly. Nově získané prostředky chce kabinet Bohuslava Sobotky investovat zpět do dopravních staveb.

Záchrana sociálních služeb

Vláda na svém pondělním jednání rozhodla o navýšení finančních prostředků na sociální služby o 335 milionů, a to ještě v tomto roce. Jedná se zejména o služby pro seniory, zdravotně postižené a děti. Peníze budou využity na zachování provozu stávající sítě sociálních služeb po celé České republice. Bez této podpory hrozil zánik či omezení až 440 zařízení poskytujících sociální služby, které byly v minulosti dlouhodobě podfinancované. Část prostředků půjde i na zlepšení odměňování sociálních pracovníků, kteří poskytují přímou péči klientům.

Registr přestupků

Vláda splnila další ze svých závazků schválením novely zákona o přestupcích, která zefektivní boj s drobnou kriminalitou. Nově vznikne registr přestupků, který poslouží nejen policii, ale i obcím. Zvýší se také sankce pro pachatele opakovaných přestupků, zejména přestupků proti majetku, občanskému soužití a veřejnému pořádku. Opatření pomůže v boji s fotbalovými chuligány a také například v potírání drogové delikvence.

Nezvyšování cen energií

Vláda současně stanovila rozsah státní dotace na úhradu části ceny elektřiny pro zákazníky a na úhradu provozní podpory tepla pro rok 2015. Opatření má za cíl zabránit zvyšování cen energií, a pomoci tak domácnostem i firmám. Téměř 16miliardová dotace přispěje k udržení konkurenceschopnosti českého průmyslu, který byl v předchozích letech poškozen rostoucí cenou elektřiny. Nyní oproti minulosti zvýšil kabinet premiéra Bohuslava Sobotky účast rozpočtu na úhradě celkových nákladů na podporu elektřiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.