Vláda schválila koncepci dopravních staveb a další pomoc Jihomoravskému kraji

08.10.2014 16:40

Kabinet Bohuslava Sobotky na svém zasedání 8. října 2014 projednal a schválil seznam dopravních staveb, které by měly být realizovány do roku 2016. Vládní koalice také rozhodla o rozšíření možností krajů disponovat s dotací od státu poskytovanou v případě stavu nebezpečí.

Vláda schválila koncepci dopravních staveb a další pomoc Jihomoravskému kraji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády právě začalo

Kabinet Bohuslava Sobotky současně odsouhlasil výrazné snížení poplatku za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu v případě příchodu nových investorů do stávajících průmyslových zón.

Rozhodnutí vlády je dalším významným krokem k podpoře dlouhodobého hospodářského růstu a zaměstnanosti. Česká republika bude nyní ještě atraktivnější pro investice v průmyslové sféře. Opatření vlády tak může přispět ke vzniku až několika tisíc nových pracovních míst.

Poplatek za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu se významně sníží v případě investic do průmyslových zón, které byly zakotvené do územních plánů do konce roku 2010.

Úleva se týká až 2 000 ha, které jsou dnes k dispozici v průmyslových zónách po celé České republice. Přijatým opatřením vláda usnadní dokončení řady investičních záměrů v těchto zónách.

Snížení poplatku se zároveň může příležitostně uplatnit i v případech, kdy vláda poskytne nově investiční pobídky pro firmy vyrábějící v České republice.

Díky omezení úlev na existující průmyslové zóny nehrozí zastavování dalších volných pozemků.

Vládou schválená změna je součástí novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Kabinet Bohuslava Sobotky novelou napravuje stav z roku 2011, kdy byl náhle a dramaticky zvýšen poplatek za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu, což zkomplikovalo řadu investic.

Vláda se nyní pokusí o rychlé projednání novely v poslanecké sněmovně tak, aby přijatá opatření mohla začít platit již od začátku příštího roku.

Další pomoc Jihomoravskému kraji

Vládní koalice rozhodla rovněž o rozšíření možnosti krajů nakládat s desetimilionovou dotací, kterou vláda poskytuje regionům, v nichž byl vyhlášen stav nebezpečí. Dosud se z dané částky hradilo zejména nouzové ubytování, nově ale bude použitelná i na nákup ochranných pomůcek a léků či na zaplacení stavebních úprav. Přijatá změna se okamžitě uplatní v Jihomoravském kraji, kde došlo na několika místech k rozsáhlým sesuvům půdy.

Koncepce dopravních staveb pro roky 2014-2016

Vláda dále na žádost premiéra projednala a schválila seznam 204 dopravních staveb, které by měla být realizovány v letech 2014 - 2016. Na tyto stavby by mělo být celkem proinvestováno přibližně 234 miliard korun. Jenom v silniční infrastruktuře se předpokládá zahájení staveb v délce téměř 400 km.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…