Vládní koalice plní své závazky, přihlásila se k odpovědnému rozvoji obranyschopnosti ČR

03.09.2014 10:03

Předsedové koaličních stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL dnes podepsali „Smlouvu koaličních stran o zajištění obrany České republiky“. Dokument formuluje dlouhodobé politické představy a závazky, které by měly napomoci vytvořit vhodné podmínky pro udržení a následný rozvoj bezpečnostních schopností České republiky.

Vládní koalice plní své závazky, přihlásila se k odpovědnému rozvoji obranyschopnosti ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády premiéra Bohuslava Sobotky

V důsledku snižování výdajů na obranu České republiky za předchozích vlád došlo k vážnému zanedbávání obranyschopnosti země. Tím byla také omezena naše schopnost plnit mezinárodní závazky vyplývající především ze členství v NATO. Proto je dnešní podpis politické deklarace zároveň i vážně míněným závazkem koaličních stran věnovat se seriózně a dlouhodobě otázkám obrany země.

Bezpečnost a její dlouhodobé zajištění jsou základem hospodářské prosperity. Při destabilizaci bezpečnosti nedokáže Evropská unie ani Česká republika v jejím rámci udržet sociální stabilitu a rozvoj.

V posledních deseti letech došlo k poklesu rozpočtu resortu obrany z téměř 2 procent HDP na dnešní úroveň zhruba 1 procenta HDP. Koaliční strany se proto na tuto neudržitelnou situaci rozhodly reagovat a v dokumentu se přihlásily k závazku na příští rok stabilizovat financování armády a následně začít postupně navyšovat rozpočet ministerstva obrany ve střednědobém horizontu tak, aby mohl v roce 2020 dosáhnout 1,4 procenta HDP.  Tuto variantu postupného navyšování vnímá koalice jako realistickou jak z hlediska ekonomických možností země tak i potřeb ozbrojených sil.  Zároveň musí ministerstvo obrany zaručit, aby byly finanční zdroje maximálně hospodárné a efektivně využity k posilování schopností ozbrojených sil ČR.

Koalice vnímá otázky obranyschopnosti jako daleko přesahující politické soupeření a sahající daleko za rámec jednoho funkčního období. Proto budou koaliční strany usilovat o co možná nejužší spolupráci s opozičními stranami při jejich řešení.

Smlouvu také koalice chápe jako významný příspěvek k potvrzení podílu České republiky na kolektivní obraně Aliance. Jejím podepsáním vysíláme před summitem NATO jasný signál, který říká, že Česká republika stojí o utužování spojeneckých vazeb v rámci celé Aliance.

Odbor komunikace Úřadu vlády ČR 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.