Vlasák (ODS): Dohodu o vedení hradecké radnice opoziční strany blokují

26.04.2021 11:33

Občanská demokratická strana (ODS) vzala na vědomí ve čtvrtek 22. dubna 2021 zveřejněné stanovisko opozičních stran a hnutí, zastoupených v zastupitelstvu města Hradec Králové, prezentující jejich výklad postupu jednání o nové koalici.

Vlasák (ODS): Dohodu o vedení hradecké radnice opoziční strany blokují
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Oldřich Vlasák

Uvedené důvody, kterými opoziční strany argumentují své rozhodnutí v jednáních nepokračovat, pokládá ODS za zástupné, v některých případech zcela účelové či přímo nepravdivé. Zvlášť pak odmítá, že by sama bránila vzniku nového stabilního vedení města. ODS naopak v zájmu této věci vypověděla koaliční smlouvu s hnutím ANO 2011, deklarovala připravenost vzdát se pozice primátora a přistoupit k debatám o přehodnocení vlastního personálního zastoupení ve vedení města.

Stejně tak ODS opozici nabídla postupně několik variant možného složení koalice počínaje variantou čtyřkoalice ODS, Hradeckého demokratického klubu, Pirátů a KPH, přes možnost podpory stávajícího vedení města s dohodu na podpoře vybraných projektů bez nutnosti uzavírat koalici, až po nejširší variantu "vlády vzájemného porozumění", v níž by každá ze stran zastoupených v zastupitelstvu vyslala do vedení města svého zástupce.

Opoziční strany však veškeré tyto varianty postupně odmítly a trvají na jedné jediné variantě, kterou je pětikoalice s účastí hnutí Změna pro Hradec - Zelení. Protože toto hnutí nejprve jednáním svých zástupců a následně svým odchodem z původní koalice přispělo zásadní měrou ke koaliční krizi, nedokáže si ODS představit opakování jeho účasti na vedení města a z tohoto důvodu nesouhlasí s variantou pětikoalice. Přesto však opoziční strany na této jediné variantě, jíž ODS odmítá, trvají. Těžko si toto počínání lze vykládat jinak, než jako snahu zablokovat cestu k domluvě ve prospěch města a jeho obyvatel.

Mají-li jednání dospět k dohodě nad novým složením vedení města, je zcela jistě třeba učinit řadu ústupků.

ODS jich dosud učinila nemálo a k dalším je připravena. Nyní jsou však na řadě strany a hnutí, tvořící opozici. Nebudou-li k tomu ochotny, berou na sebe odpovědnost za pokračování současného stavu a jeho dopadů na fungování města. ODS proto vyzývá všechny strany a hnutí, zvolené do zastupitelstva města Hradec Králové, především ke konstruktivní shodě nad prioritními projekty, které je nezbytné uvést v život ještě v tomto volebním období, a ke stabilizaci situace, která vede pouze cestou většinové shody a podpory.

Ing. Oldřich Vlasák
za vyjednávací tým ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

23:07 Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.