Vlašín (KSČM): Je zásluhou KSČM, že se podařilo obnovit setkávání národů na hranicích

21.07.2015 15:35

K setkání na moravsko-slovenském pomezí Tvrdonice 2015:

Vlašín (KSČM): Je zásluhou KSČM, že se podařilo obnovit setkávání národů na hranicích
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Setkání dvou blízkých národů má svou mnohaletou historii. Už za habsburského soustátí k němu docházelo. Rozdělení republiky, jež bylo provedeno tak trochu ve stylu »o nás, bez nás« neodradilo Slováky a Čechy od vzájemné potřeby nadále proklamovat sounáležitost obou našich národů. Lidé se schází na »kopaničářských slavnostech«, ale i na řadě nových míst, kde mají možnost vzájemně si vyměnit názory, popovídat si a mnohdy i řešit své problémy. Je zásluhou KSČM, že se podařilo znovu obnovit setkávání na hranicích a vytvořit také tradice nové, jež ovšem začaly dostávat zcela jiný obsah odpovídající době a potřebám současného dění v naší i Slovenské republice.

Připomeňme, že 17. srpna letošního roku uplyne čtvrt století od prvního takového vzájemného setkání. Uskutečnilo se tenkrát v přírodním amfiteátru Českého zahrádkářského svazu v Sudoměřicích nad Moravou. Dva tisíce účastníků tehdy nadšeně přivítaly mezi sebou básníka Miroslava Floriana i hereckou dvojici Jiřinu Švorcovou a jejího bratra Václava.

Letošní setkání, jež se uskuteční tradičně ke konci srpna (22. 8. 2015), má však ještě další obsah. Je obdobím, v němž si připomínáme sedmdesáté výročí osvobození naší vlasti. Aby si Tvrdonice, dvoutisícová obec na pomezí, však mohly dne 13.dubna 1945 vydechnout, muselo obětovat své životy sedmnáct občanů obce a čtyřicet devět sovětských vojáků. Děsivost zdejších bojů dosvědčuje i to, že k nedalekému Lanžhotu, jenž byl osvobozen Rudou armádou o dva dny dříve, je to jen deset kilometrů.

Proto i letošní tradiční setkání Čechů a Slováků je pořádáno jako oslava nejen sedmdesátého výročí osvobození Československa, Květnového povstání českého lidu, ale i sedmdesátého prvního výročí Slovenského národního povstání, v němž bok po boku bojovali Slováci a Češi společně s dalšími národnostmi proti ještě stále silné hitlerovské moci a tisovskému klerofašismu. Že nebezpečí fašismu stále hrozí, se lze přesvědčit i u nás v Evropě. I proto v Tvrdonicích zazní varování před rozpoutáváním válek, nesnášenlivostí a terorismem a výzva k nastolení světového míru.

Miroslav Vlašín, předseda OV KSČM Znojmo


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…