Vlašín (SZ): Divná země? Naše země

02.09.2014 6:26

Vladimír Kroupa napsal blog „My jsme ale divná země, a co toho máme…“ Podobných přehledů vtipných a výstižných (i těch hloupých a zcela mimo) jsem dostal mejlem za poslední rok celou řadu. Zaráží mě ale jedna shoda : žádné řešení.

Vlašín (SZ): Divná země? Naše země
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Ne, já opravdu nemám žádný univerzální recept, jak řešit současnou (jistě neutěšenou) situaci.  Ale domnívám se, že vršit výčty a vtipné analýzy  toho co se děje, nestačí. „ Je cosi shnilého ve státě dánském“,  říkal princ Hamlet už dávno.  Dnes je Dánsko ovšem spořádanou  zemí a většinou neduhů v uvedeném blogu netrpí.  Náš praotec Čech zase říkal: „To je ta země zaslíbená, zvěře a ptáků plná, medem oplývající. Na všem budete míti hojnost, a bude nám dobrou obranou proti nepřátelům. Hle, země po vaší vůli!“ To byl ale optimista, že ! S Hamletem měl však praotec jedno společné : vůbec neexistoval.

Jenže mi existujeme a obecné kecy jak je všechno špatné ( nebo naopak dobré) nás  opravdu nespasí. Je třeba konat. Zajímalo by mne, jestli pan Kroupa něco vykonal, komě toho, že píše blogy. Jestli inicioval  a podal jednu jedinou petici, jestli  kandidoval do obecního zastupitelstva, jestli zorganizoval demonstraci či blokádu, jestli založil nějakou nevládní organizaci, jestli zabránil nějaké nesmyslné stavbě, jestli vlastními financemi naopak podpořil postavení něčeho smysluplného. 

Pokud se logicky ptáte, co jsem, u všech všudy, udělal já, tak můžu říci, že všechno shora uvedené a ještě i něco navíc. Pokud se budete ptát , jaký jsem měl úspěch, tak musím říci, že slabý. Možná, když si budu fandit, tak 10 %.  Příklad ? Podepsal  jsem snad 6 petic proti kouření  v restauracích a jednu z nich jsem sám vymyslel a poslal  do parlamentu. Výsledek.  Velká kulová nula.  Chcete jiný ? Zúčastnil jsem se jako mluvčí blokády nelegálního kácení na Šumavě. Výsledek? Soud rozhodl, že blokáda byla legální, kácení i zásah polici byli nelegální. Počet osob, pohnaných k zodpovědnosti za nelegální kácení a policejní zvůli : nula. Ale jak říkal Konfucius : „Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčičku, než proklínat temnotu.“ Ti co jenom křičí do tmy (byt´ i vtipně a výstižně) mne moc nezajímají. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Mojmír Vlašín - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.