Vodička (ČSSD): Důvody nízké účasti ve volbách do Parlamentu EU

08.06.2014 22:20

V celém postkomunistickém prostoru v EU byla účast ve volbách do parlamentu EU extrémně nízká. Příčiny?

Vodička (ČSSD): Důvody nízké účasti ve volbách do Parlamentu EU
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Nedůvěřiví občané – nízká volební účast

Postkomunistický prostor v EU, skládající se z východního Německa a východních zemí EU, má společné vlastnosti. K těm patří i podobnosti týkající se voleb - svátku demokracie - v těchto zemích, zejména notoricky nízká volební účast. To souvisí se skepsí občanů k politice.

Společnosti v postkomunistickém prostoru EU jsou hluboce poznamenány čtyřiceti lety komunistické diktatury. Lidé žili v podmínkách nepřetržité lživé propagandy. A protože pramenem těch nejpodlejších lží byla komunistická strana, bylo obyvatelstvo právě ke všemocné straně obzvláště nedůvěřivé. A nedůvěra k politickým stranám zůstává v postkomunistických společnostech ještě 24 let od revolucí extrémně vysoká, dosahuje dramatických 80 % – 98 % obyvatel (viz graf). S nedůvěrou k politickým stranám souvisí též nedůvěra k politickým institucím, jako je parlament či vláda. Jak je z grafu patrné, parlamentu věří v Rakousku 55 % občanů, v Lotyšsku 6 %. Politickým stranám věří v Rakousku 36 % občanů, v Lotyšsku 2 %. To jsou extrémní rozdíly, které ukazují, že ve vnímání demokracie se západ a východ EU od sebe zcela fundamentálně odlišují.

Nedůvěra a skepse způsobují nízkou volební účast

S nedůvěrou v politické strany a politické instituce, jako například parlament, souvisí skepse občanů ohledně možnosti ovlivňovat politické dění. Velká většina občanů České republiky, stejně jako ostatních postkomunistických zemí, je přesvědčena, že nemůže svým chováním - tedy v tomto případě voličským chováním - nic změnit.  Proto prostě nechodí k volbám. Voličská účast ve východních zemích EU a východním Německu je vždy nižší než v zavedených demokraciích Rakouska, Nizozemska a Spolkové republiky-Západ. To je způsobeno zejména nezralostí občanské společnosti, jakož i rozšířeným názorem obyvatelstva, které je po mnoha zklamáních přesvědčeno, že vládní politiku stejně neovlivní.  Toto přesvědčení pak platí tím spíše směrem k Evropskému parlamentu.

V prvních svobodných volbách po revoluci pozdravilo obyvatelstvo postkomunistických zemí nadšeně - vysokou volební účastí - svobodu volby, nabyté po dlouhém období diktatury. Voliči však byli záhy rozčarováni reálnou demokracií, která se dostavila, a sociálními otřesy, které způsobil přechod k tržnímu hospodářství. Proto v následujících volbách výrazně klesala voličská účast. Při posledních parlamentních volbách obnášela v postkomunistickém prostoru EU jen kolem 60 %, přičemž Litva (46 %) a Rumunsko (39 %) zaznamenaly negativní rekordy. Také v Polsku je nutno považovat volební účast občanů na parlamentních volbách (pravidelně pod 50 %) za nedostatečnou.

Nedůvěra v politické strany a parlamenty trvá. O to větší je pak i skepse v postkomunistickém prostoru ohledně parlamentu EU. A tak byla volební účast ve všech postkomunistických zemích EU menší než 37 %, ve většině zemí někdeš mezi 20 % a 30 %. Naše země s 18 % a Slovensko s 13 % jsou ovšem i v této skeptické, postkomunistické oblasti tentokrát smutnými rekordmany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…