Vodička (ČSSD): Hurá!!! V prvním kole zvítězili Poctiví

10.11.2013 12:52

První kolo zápasu mezi Poctivci a Pučisty vyhráli s převahou Ti, kteří se zasazovali za regulérní postupy a slušnost v politice.

Vodička (ČSSD): Hurá!!! V prvním kole zvítězili Poctiví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem

Je to pouze první kolo. Ale drtivé vítězství zásadových a slušných budí oprávněné naděje. Pokus o vnitrostranický převrat v ČSSD a převzetí vlády několika mocichtivými se nezdařil. To je skvělá zpráva! Vyhráno však ještě není. Ale probíhá mocná katarze uvnitř ČSSD, která sociální demokracii zevnitř pročistí, jak strukturálně, tak personálně.

Když jsme bojovali v době komunistické diktatury a v době Sametové revoluce za demokracii, mnozí z nás se domnívali, že demokracie znamená harmonický stav společnosti. Tak jak jsme to vídali na barevných obrazovkách televizorů, když jsme na černo přijímali západoněmecké či rakouské televizní stanice. Ale opak je pravdou. Demokracie neznamená harmonii, nýbrž konflikt. Boj o to, kdo uchvátí největší podíl na moci. Boj o moc však nemusí být sám o sobě negativní. Rozhodující je to, zda ten, kdo o moc usiluje, jedná pouze ve vlastním zájmu, či zda se angažuje také proto, že chce něco dokázat pro všeobecné blaho; i tací jsou, a není jich málo!

Rozdíl mezi diktaturou a demokracií nespočívá tedy v tom, zda aktéři usilují o moc, či nikoli.  Spočívá v tom, že v diktatuře se moc získává jakýmikoliv prostředky, bez jakýchkoli skrupulí. A v demokracii se naproti tomu moc získává regulérními postupy – vítězstvím ve volbách, zastoupením v parlamentu a vytvořením vlády, která má v Poslanecké sněmovně důvěru, a to vše za respektování principů vnitrostranické demokracie, kdy Sjezd a Ústřední výkonný výbor určí, kdo bude danou stranu reprezentovat.

Skupina mocichtivých nedočkavců v ČSSD se pokusila tyto regulérní postupy zvrátit. Odstavit Sjezdem zvoleného předsedu a Ústředním výkonným výborem pověřeného kandidáta na předsedu vlády, Bohuslava Sobotku, od moci.

To, že se jim to nepodařilo, je velkým vítězstvím! Nejen výhrou těch poctivějších v sociální demokracii, nýbrž přímo vítězstvím české demokracie. Odporný pokus o puč vyvolal obrovskou mobilizaci nejen členů Sociální demokracie, ale i tisíců občanů České republiky. Jejich protest významně napomohl k potlačení pokusu o vnitrostranický převrat.

Tímto ze srdce děkuji všem, kteří se osobně a s nasazením angažovali pro správnou věc. Naším společným úsilím jsme posunuli českou demokracii o další krůček ke stabilizované a věrohodné vládě lidu, která bude sloužit nám všem. Sice jen krůček, ale zaplať pán Bůh za něj!

Karel Vodička
Člen ÚVV region zahraničí - exil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…