Vojta (ANO): Břeclav pocítila důsledky migrační krize, situaci zvládla

28.02.2016 12:22

Město Břeclav bylo během léta konfrontováno s dopady migrační krize. Břeclav, ležící na hranicí Česka, Slovenska a Rakouska, je v drtivé většině případů prvním místem, kde běženci vkročí na území naší republiky.

Vojta (ANO): Břeclav pocítila důsledky migrační krize, situaci zvládla
Foto: breclav.eu
Popisek: Milan Vojta, ANO

Děje se tak především po železnici, v nočních rychlících z Budapešti a Vídně směrem do Berlína. Existují však také případy nelegálních překročení zelené hranice a cest po silnici.

Začátkem září 2015 situace vygradovala záchytem rekordních 212 běženců v nočním vlaku na břeclavském nádraží, kteří byli posléze přechodně umístěni v objektech cizinecké policie v Břeclavi, Hodoníně a Brně. V očekávání další početné vlny rozhodlo téměř ve stejné době ministerstvo vnitra o vybudování mobilního detenčního zařízení na území Břeclavi. V areálu bývalé pohraniční roty v Břeclavi – Poštorné, která se již tehdy intenzivně připravovala na transformaci ve věznici, vybudovaly hasičské jednotky stanový tábor pro 300 osob. Město bylo o zájmu o tento areál informováno jen nedlouho před rozhodnutím o zbudování tábora, některé informace pak získávalo téměř ve stejnou dobu, jako média, poskytlo však součinnost pro hladký průběh akce, mj. asistencí městské policie nebo poskytnutím části technického vybavení.

Přes informační embargo ze strany státních orgánů se informace začala mezi místními rychle šířit, doba elektronické komunikace a sociálních sítí pak také nahrává šíření polopravd a výmyslů, z nichž některé přerostly v poplašné zprávy. V zájmu jejich vyvrácení a řádného informování veřejnosti svolalo vedení města tiskovou konferenci, na které, za přítomnosti představitele kraje, podalo občanům relevantní a jasné, byť v ten okamžik vcelku strohé informace. Byla také zahájena přímá komunikace s představiteli státních orgánů, která nakonec dobrému zvládnutí situace výrazně napomohla. Samozřejmostí je pak také rychlé informovaní prostřednictvím tisku, webu, facebooku nebo prostřednictvím SMS občanům města.

Občané hlásí pohyb podezřelých osob

Následně bylo vedením města svoláno setkání radnice a občanů s příslušnými státními orgány. Zúčastnili se jej zástupci ministerstva vnitra, státní a cizinecké policie, správy uprchlických zařízení a ve vypjaté atmosféře trpělivě odpověděli na položené otázky. Přestože došlo i ke slovním útokům, pomohlo jednání rozjitřenou atmosféru ve městě zklidnit. Slíbeno bylo i posílení obvodního oddělení policie a dotace na bezpečnostní projekty ve městě.

Přes další záchyty běženců ve vlacích doposud nebyl nalezen podobně vysoký počet migrantů, jako počátkem září. Státní a cizinecká policie ve spolupráci s policií městskou pravidelně provádějí záchyty u rizikových dopravních spojů. Občané pravidelně hlásí pohyb podezřelých osob policii, byť se to ve většině případů ukáže jako planý poplach. Město je již dostatečným způsobem informováno o nových skutečnostech. Přes většinový odpor občanů k umístění migrantů v naší republice a na území města vznikají také akce na pomoc pro ně, například sbírka potravin a šatstva. Přes nedávné úvahy nad možným vznikem trvalého uprchlického střediska v budově ministerstva spravedlnosti, kde má být zanedlouho otevřena věznice, se takováto změna nechystá. Ve stanovém městečku v oploceném areálu od jeho vzniku nebylo potřeba umístit žádného běžence a s blížící se zimou se nyní postupně chystá jeho demontáž.

Problém migrace a odmítavé reakce občanů tak Břeclav v uplynulých týdnech silně zasáhl, díky dobré komunikaci s občany a odpovědnému přístupu se však podařilo zabránit eskalování napětí a masovým projevům nespokojenosti. Odstranění příčin současné krize sice není v našich rukou, na příkladu Břeclavi ale můžeme vidět, že její důsledky jsou nám všem velmi blízko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…