Vojta (ANO): Obchvatu města brání „zelená opona“

15.03.2016 12:58

V pondělí navštívil Břeclav ministr dopravy Dan Ťok, aby s představiteli města projednal nejpalčivější problémy v oblasti dopravy.

Vojta (ANO): Obchvatu města brání „zelená opona“
Foto: breclav.eu
Popisek: Milan Vojta, ANO

 „Chci vidět problémy na vlastní oči a chci o nich jednat se zástupci samosprávy a s občany,“ uvedl ke své cestě po jižní Moravě ministr, kterého doprovázeli také šéfové Ředitelství silnic a dálnic, Státního fondu dopravní infrastruktury, Správy železniční silniční cesty a také poslanec za Břeclavsko Miloslav Janulík.

„V Břeclavi jsme diskutovali především problematiku obchvatu. Vím z vlastní zkušenosti, že Břeclav je v dopravní špičce téměř neprůjezdná. Výstavbě obchvatu ale musí tzv. kompenzační opatření, která musí nahradit  zabraná chráněná území a podle legislativy se musí počkat pět let, než se ukáže, jestli fungují. Pak teprve bude možné stavět. To považuji osobně za velmi nešťastné. Myslím, že druh Homo sapiens v Břeclavi trpí víc než kterýkoliv jiný živočišný druh. Chápu, že přírodu je třeba chránit, ale musíme myslet i na lidi,“ uvedl ministr Dan Ťok, který slíbil, že o břeclavských problémech bude jednat s ministrem životního prostředí.

Na stejný problém, tedy na kolizi s chráněným územím Natura narážejí i všechny tři navržené varianty dalšího silničního spojení Poštorné s centrem města.

„Břeclav má smůlu, že dřív její rozvoj limitovala železná opona, nyní je to zelená opona,“ podotkl trefně poslanec Miloslav Janulík. „Zelená opona by mi sama o sobě nevadila. Zásadně mi ale vadí alarmující způsob, jakým byla vyhlášena. Břeclavi se nikdo na nic neptal, byl to svévolný akt několika málo ochránců přírody, kteří od stolu vyhlásili tato chráněná území, aniž by respektovali fakt, že v územním plánu města je obchvat. A oč jednodušeji tato území vyhlašovali, o to těžší je teď dosáhnout jejich změny,“ doplnil ho starosta Břeclavi Pavel Dominik.

„Budeme hledat všechny cesty, aby 99 procent Břeclavanů netrpělo kvůli jednomu procentu těch, kteří brzdí řešení důležitých problémů,“ slíbil na závěr své návštěvy ministr dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…