Volfová (ANO): Českolipský azyl je otevřený, útočiště v něm najdou rodiče s dětmi

02.11.2023 11:19 | Tisková zpráva

Nový azylový dům pro matky i otce s dětmi v nouzi v Dubické ulici v České Lípě, nazvaný jednoduše Českolipský azyl, je otevřený.

Volfová (ANO): Českolipský azyl je otevřený, útočiště v něm najdou rodiče s dětmi
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Jitka Volfová

Do provozu jej slavnostně pustili ve středu 1. listopadu 2023. Objekt byl stavebně dokončený v červnu letošního roku, stavba trvala zhruba rok. Registraci nová sociální služba získala v průběhu letošního října. 

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 14005 lidí

Zhotovitelem stavby byla firma BLÁHA Trade, s.r.o., která zakázku vysoutěžila za 26,7 mil. Kč vč. DPH. Vysoutěžená cena se v průběhu stavby navýšila převážně vlivem inflace o 1 mil. Kč. na 27,7 Kč vč. DPH (0,8 mil. inflace, 0,2 mil. vícepráce). Město na tento projekt získalo dotaci z IROP do maximální výše 17,4 mil. Kč. Přes prázdniny probíhalo vybavení azylového domu nábytkem a elektrospotřebiči, za vybavení město zaplatilo dalších necelých 800tis. Kč.

V azylovém domě je 11 dvou a třílůžkových pokojů pro klienty s celkem 25 lůžky. Jeden třílůžkový pokoj je proveden jako bezbariérový a umožňuje tak ubytování imobilních klientů. Součástí budovy je i společná kuchyňka, společná sociální zařízení, prádelna, terapeutická místnost a zázemí pro personál. Jako první se do objektu přesunou dvě stávající klientky Domu rychlé pomoci, kde doposud měly zázemí. Jelikož tento dům již nevyhovuje všem potřebným standardům, postavilo město Česká Lípa azylový dům nový. Volná kapacita právě nyní ještě v azylovém domě je, předpokládá se však, že bude rychle zcela naplněný.

„Azylový dům je jedna z poměrně nenápadných staveb, která v České Lípě probíhala od loňského jara, je však nesmírně důležitá. V novém azylovém domě naleznou maminky s dětmi potřebné zázemí, čisté, útulné a moderní prostředí, kde se budou moci oklepat z prožitých traumat a postavit se na vlastní nohy. Poptávka po této službě je čím dál větší a je dobře, že v České Lípě můžeme maminkám nabídnout potřebnou útěchu a pomoc. Stavba navíc probíhala bez výraznějších komplikací, dokončena byla v termínu, což je v této době malý zázrak. Na stavbu azylového domu jsme dlouho usilovali o získání dotace, což se nakonec podařilo a díky tomu město ušetří nemalé finanční prostředky. Děkuji všem, kteří se na stavbě azylového domu podíleli,“ uvedla starostka města Česká Lípa Jitka Volfová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dvouletý (Soukromníci): To není o ochraně životního prostředí, ale zneužívání špatně napsaných zákonů

7:02 Dvouletý (Soukromníci): To není o ochraně životního prostředí, ale zneužívání špatně napsaných zákonů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pozastavené dostavbě části dálnice D49 na podkladě …