Volný (ANO): Nemáme žádnou společnost založenou účelově k financování kampaní, jako ostatní politické strany

01.04.2016 19:40

ANO hospodařilo s přebytkem 26,8 milionů.

Volný (ANO): Nemáme žádnou společnost založenou účelově k financování kampaní, jako ostatní politické strany
Foto: ANO
Popisek: Jan Volný

Hospodaření hnutí ANO skončilo loni ziskem 26,8 milionu korun. Předloni skončilo hnutí ve ztrátě 32,4 milionu korun. Hlavním důvodem kladné bilance hospodaření je to, že rok 2015 byl nevolební. Hnutí mělo třetinové náklady než předloni, členské příspěvky a provozní dotace od státu zůstaly zhruba na stejné úrovni. Přes 80% darů hnutí přijalo od fyzických osob, tedy členů a sympatizantů.

“Hospodaření hnutí ANO 2011 je zdravé a jako jednomu z mála politických uskupení se mu daří dostávat svým závazkům,” uvedl místopředseda hnutí Jan Volný. Ten také upozorňuje na transparentnost hospodaření. “Pokud se nemýlím, jsme jediná z větších stran, která má naprosto transparentní hospodaření. Nemáme žádnou společnost založenou účelově k financování kampaní, jako ostatní politické strany. Založení transparentního účtu nestačí, je třeba, aby veřejnost měla možnost vidět na veškeré toky financí politickou stranou vlastněných subjektů - pak můžeme mluvit o transparentnosti,” míní Volný.



Tímto směrem také míří novela poslance ANO Radka Vondráčka. Ten navrhuje, aby se kontrola hospodaření stran, hnutí a politických institutů rozšířila také na kontrolu “obchodních korporací založených stranou nebo hnutím nebo institutů a obchodních korporací, na nichž se strana nebo hnutí účastní jako společník nebo člen”.

“Je velmi důležité, aby kontrolovány byly veškeré finanční toky politických stran. Jde o téměř dvě miliardy korun, třetina z toho jde ze státního rozpočtu. U zbylých prostředků musíme vyloučit, aby mohly přitékat nekontrolovaně a netransparentně prostřednictvím stranických firem, ” uvedl Vondráček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…