Vondra (ODS): Blatný, Petříček a Babišova vláda

12.04.2021 18:49

Komentář na facebookovém profilu k střídání ministrů ve vládě Andreje Babiše

Vondra (ODS): Blatný, Petříček a Babišova vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Lidé se ptají, proč skončil ministr Blatný a proč má končit jeho kolega Petříček. Jsou to přece slušní lidé, kteří se státu snažili pomáhat. Myslím, že končí právě proto. Z výše uvažovaného pohledu byli ve vládě omylem. Na slušnost se v ní nikdy nehrálo. Oba svým bosům jen sloužili jako fíkový list. Blatný jako clona, která odstíní politické náklady za totální chaos v řízení pandemie a vyhlašované lockdowny tak, aby neulpěly na Babišovi. Teď se bude otevírat, takže Blatný se pro něj stal obtížným hmyzem. Víc se hodí kariérista Arenberger. Bude poslouchat a bokem získá prostředky pro svůj výzkum.

Anketa

Je vám líto, že Tomáš Petříček končí na ministerstvu zahraničí?

hlasovalo: 13163 lidí

Stejné jako s Blatným je to i s Petříčkem. Vládě dlouho dával alibi o zahraničně-politické kontinuitě. ČSSD to ale nové hlasy nepřinášelo ("moderní levice" tíhne k Pirátům) a ty tradiční spíš ubíralo. Strana před volbami balancuje na hraně přežití, Petříček prohrál souboj o předsedu, tak už není důvod ho držet. Volby jsou pro ně důležitější než zájem země a zahraniční alibi.

Co to pro nás znamená? Budou nás očkovat neschváleným Sputnikem? Budou Dukovany stavět Rusové? Nemyslím si to. Smlouvy o licenční výrobě Sputniku jsou už dojednané v Německu, Itálii, zřejmě i v Rakousku a ve Francii. Soudím, že do léta ho proto schválí EMA. I kdyby někdo chtěl jeho výrobu v Česku, je už pozdě.

A Dukovany? Tam je jeden hlavní důvod, proč kontrakt nesmí dostat Rusové. Mohli by si na „fíčkách“ koupit českou politiku. To samozřejmě nelze dopustit. Zásadní rozhodnutí ale učiní až vláda vzešlá z příštích voleb. To by měl mít na paměti každý, až se bude rozhodovat, komu dá svůj hlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky