Vondra (ODS): Lech bojuje, Čech uhlazuje

06.06.2014 18:58

Před 25 lety šli Poláci jako první z národů bývalého sovětského bloku svobodně volit. 4. červen 1989 předznamenal pád komunismu ve střední a východní Evropě a byl velkým vítězstvím Polska a Lecha Walesy osobně. Vítězstvím, které velmi pomohlo i nám Čechům.

Vondra (ODS): Lech bojuje, Čech uhlazuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Walesa žije léta v ústraní, až na nedávný Wajdův film o něm není slyšet. Jeho politický odkaz je v Polsku předmětem kontroverzí. Když byl prezidentem, vyčítali mu ješitnost, chaotičnost i populismus. Později ho jiní obviňovali, že si jako „agent Bolek“ zahrával se Státní bezpečností.

Jeho renomé v cizině to nepošpinilo, ale vrcholné uznání, které získal udělením Nobelovy ceny míru v roce 1983, už jako politik a prezident nepřekonal. Své si užil i Václav Havel, když si s ním na jaře 1990 domlouval první schůzku. Walesa ještě prezidentem nebyl a na českého prezidenta ověnčeného slávou žárlil. Při setkání na Sněžce, navzdory sněhu a ledovému vichru, bylo docela horko….

To všechno jsou ale nepodstatné detaily. Historická paměť velí se před Walesovým odkazem aspoň třikrát poklonit.

Zaprvé to byl on, kdo zatloukl největší hřebík do rakve komunismu. Mezi střední třídou neměli komunisté legitimitu nikdy, ale složitější to bylo s dělníky. Vznik nezávislého odborového svazu Solidarita v čele s charismatickým Walesou a s centrem v gdaňských loděnicích V. I. Lenina ťal komunisty do živého. Zbavil je legitimity u těch, na něž se nejvíc odvolávali.

Zadruhé po vyhlášení stanného práva v prosinci 1981 Walesa odmítl faustovskou nabídku režimu postavit se do čela oficiálních odborů a po propuštění z vězení vedl Solidaritu v podzemí. Nenechal se vyštvat do emigrace – k převzetí Nobelovky vyslal manželku. Legitimizoval tím hnutí odporu a otevřel cestu ke svobodě v roce 1989.

A zatřetí mu hodně vděčíme za rozšíření NATO. V lednu 1994 mířil americký prezident Clinton do Prahy na summit s šéfy států Visegrádské čtyřky. Chtěl prodat svůj plán Partnerství pro mír. Nebylo ovšem jasné, zda má být trampolínou k bezpečnostním zárukám, nebo jen odkládací místností pro věčné čekatele. Prezident Walesa tehdy rezolutně vzkázal, že nepřijede, nedostane-li ujištění předem. S českým prezidentem a dramatikem si rozdělili úlohy. Walesa hrál roli „zlého muže“, Václav Havel byl „hodným hostitelem“. Američané běsnili, ale Clinton do Prahy dorazil, slíbil, co jsme potřebovali, a ve finále si zahrál v Redutě na saxofon.

Nic nového pod sluncem. Tato hra se žel často opakuje – Lech bojuje, Čech uhlazuje. Mějme proto bojovné Lechy v úctě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…