Vostrá (KSČM): Bilance po Drábkovi je hrozivá

17.04.2014 8:46

Počet postižených je v České republice vysoký. Podle statistik to bylo loni zhruba 1 077 673 lidí, tj. asi 10,2 % obyvatel České republiky. Je to důsledek prodlužujícího se věku, ale i nárůstu počtu dětí, které se rodí s vrozenými vadami.

Vostrá (KSČM): Bilance po Drábkovi je hrozivá
Foto: red
Popisek: Miloslava Vostrá

Někdy mi připadá, že stát na tyto lidi zapomíná. Definice zdravotně postiženého člověka jsou různé a za Drábkovy éry na Ministerstvu práce a sociálních věcí se u mnohých z nich projevilo zázračné uzdravení. Jak k tomu došlo? Jednoduše. Drábkovy úpravy zákonů způsobily, že mnoha lidem byl odebrán status postiženého. Jejich zdravotní stav však zůstával stejný. Jen peníze, které dostávali, zmizely v nenávratnu a Drábek se chlubil úsporami na ministerstvu. Ve více než 70 % případů o postižené pečuje rodina či nejbližší příbuzní a v tomto případě ani oni nemohou chodit do práce a dostávají se tak opět do finanční nouze. Rodinná péče je samozřejmě to nejlepší, co může být, ovšem za předpokladu, že se stát postará o takové finance pro postižené či jejich pečovatele, aby mohli důstojně žít. Bez zajištění buď rodinné, státní či soukromé pravidelné péče je v dnešní době bohužel téměř 9 % postižených. Mám za to, že výměna ministra Drábka byla rozhodně pozitivním krokem. Dnes záleží, v jakém časovém intervalu se Ministerstvo práce a sociálních věcí vypořádá s jeho neblahým působením v tomto rezortu.

Ing. Miloslava Vostrá, místopředsedkyně ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…