Vostrá (KSČM): Počasí sadařům letos nepřálo

04.07.2014 5:28

Letošní počasí je velmi vrtkavé. Jarní mrazy na Moravě a potom i v květnu postihly především sady a očekává se letos zvýšený propad sklizně ovoce. Nejvíce to všichni patrně poznáme u jablek, meruněk a broskví.

Vostrá (KSČM): Počasí sadařům letos nepřálo
Foto: red
Popisek: Miloslava Vostrá

Ve srovnání s loňským rokem sadaři očekávají pokles až o 8 %. Počítají se sklizní zhruba 137 059 tun ovoce. Odhady ukazují, že u hrušek to bude téměř o 48 % méně. Míra postihu zničení se ale lišila podle polohy sadu. Největší poškození má být u sklizně meruněk. Zejména na jižní Moravě je mráz a nepříznivé počasí zastihly v nejchoulostivější fázi růstu. Naopak jablka na jižní Moravě nepoznamenal mráz tolik, jako v českých sadech. U sklizně třešní však byla úroda o 15 % vyšší nežli v loňském roce. Sadaři u nás obhospodařují zhruba 17 800 hektarů ovocných sadů. Největší výměru mají jabloňové sady. A tak věřme, že přeci jen nebudeme muset kupovat veškeré ovoce z dovozu a pochutnáme si i na českém a zůstane nám i dost jablek na uložení k zimní konzumaci. Smíříme se sice u ovoce s menšími plody, ale jsem ráda, že naši sadaři se snaží zajistit co největší možnou úrodu a počet sadů se pomalu a jistě rozrůstá. Věřím, že tak na farmářských trzích budeme nacházet především české plody a nebudeme tak muset kupovat pouze dovozy, o jejichž původu mnoho nevíme.

Ing. Miloslava Vostrá, místopředsedkyně ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…