Votava (ČSSD): Babišovo levné pivo jako laciný populismus?

06.02.2016 10:44

Byla to ČSSD, která do koaličních jednání vnášela myšlenky snižování daní, zejména u potřebných a sociálně citlivých komodit.

Votava (ČSSD): Babišovo levné pivo jako laciný populismus?
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

Prosadili jsme a vládní koalice zavedla sníženou 10% sazbu na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu či suroviny k výrobě potravin určené pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

Podle rozpočtových možností se nebráníme ani přesunu dalších komodit do této snížené sazby DPH, ale podporujeme, aby se tak stalo především u základních potravin, mezi které patří maso, mléko a mléčné výrobky, máslo, chleba a podobně. Nejsem však přesvědčen, zda lze do těchto komodit zařadit točené pivo. To se mi zdá značně nekoncepční.

Pan ministr Babiš přichází s návrhem, bez předešlého projednání v koalici, jako s marketingovým tahem na podporu EET. Nechci raději spekulovat, zda nejde spíše o populismus v souvislosti s blížícími se krajskými a senátními volbami.

Je navíc otázkou, jestli by se snížení sazby DPH vůbec promítlo do snížení ceny piva pro zákazníka. Řada dotázaných provozovatelů restaurací se vyjádřila v duchu, že by tím kompenzovala spíše své náklady se zavedením EET. Vyjádření pana ministra o podpoře především venkovských hospod pokulhává, protože řada živnostníků, kteří je provozují, nejsou plátci DPH nebo neposkytují stravovací služby.

Obsah koaliční dohody stále platí. Pro sociální demokracii je prioritní zachovat stabilitu daňového systému. Jakýkoliv zásah do systému daní musí být především nejdříve široce projednán v rámci tripartity a koaličních rad, nikoliv lacině prohlašován v televizních diskuzích.

Ing. Václav Votava (ČSSD), předseda rozpočtového výboru PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…