Votava (ČSSD): Černé sázky na internetu nejsou znakem svobody

11.04.2016 21:27

Nelegální on-line sázení připravuje stát o miliardu korun na daních ročně. S tím, jak se zvyšuje oblíbenost sázení na počítači, tabletu či mobilu, poroste do budoucna i toto číslo. Současný legislativní stav totiž umožňuje, aby prostředí českého internetu nabízelo hraní hazardních her, aniž by se z toho platily daně.

Votava (ČSSD): Černé sázky na internetu nejsou znakem svobody
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

Nový zákon o hazardních hrách proto obsahuje ustanovení, které na problém černých internetových loterií reaguje. Návrh blokovat stránky nelegálních provozovatelů však vzbudil nezasloužené mýty a emoce, z nichž alespoň na některé bych ve stručnosti reagoval.

Mýtus první, o konci svobody. „ministerstvo financí bude rozhodovat, které stránky budou blokované. A zdaleka nepůjde jen o firmy nabízející hazard, čímž se dostaneme na roveň despotických režimů jako je Kuba, Írán či severní Korea.“ Neuvěřitelnou slovní ekvilibristiku předvedl komentátor jedněch novin s tvrzením, že návrh je útokem na svobodu slova a povede k policejním represím. Nechápu, odkud tyto konstrukce berou své kořeny! V návrhu zákona je přece jasně uvedeno, že na seznam nepovolených stránek se zapíší jenom ty, které podnikají načerno. Není možné, aby se zlovolně a libovolně na tento seznam dostaly stránky jiné, které s hazardem a obcházením daní nemají nic společného.  Příslušné paragrafy zákona specifikují nelegální podnikání v oblasti on-line hazardu velmi přesně, takže žádný web občanské iniciativy se za tím prostě neschová, což tento argument – jak by poznamenal klasik – činí poněkud falešným a prázdným.

Mýtus druhý. „Zákon je neústavní, odporujících lidským svobodám, evropskému právu a světovému trendu.“ Asi se shodneme na tom, že s daňovými úniky by se něco mělo dělat. Ještě relativně nedávno online sázení nereguloval nikdo. Nyní se počet zemí, které s působením černých hazardních firem něco dělají, blíží stovce. U nás se zmiňuje zejména Dánsko, kde problém černých loterií minimalizovali kombinací blokace internetu a blokací plateb. Považuji to za velmi efektivní nástroj, zejména v okamžiku, když v jackpotu veřejných financí je každoročně miliarda korun. Nutno dodat, že návrh zákona úspěšně prošel notifikací u Evropské komise, byl zkoumán Legislativní radou vlády, aniž by jakákoliv z těchto institucí konstatovala porušování práva na svobodu informací, či jiné základní svobody.

Mýtus třetí. „Blokování stránek se mine účinkem.“ Nástrojů, jak omezovat působení on-line nelegálů máme více a blokace stránek je jen jedna z nich. Aby byla nová legislativa opravdu účinná, bude třeba s tím zvýšit sankce za provoz nelegálního hazardu, přistoupit k blokaci plateb a zavést možnost dodatečného zdanění nelegálního podnikání.

Kromě těchto mýtů, je častým argumentem názor, že o umístění na blacklistu by měl rozhodovat pouze soud. Asi by nebylo úplně šťastné omezit účinnost nového zákona tím, že potřebu rychlého rozhodování nahradíme zdlouhavým soudním zřízením, v němž budeme jen dokazovat to, co je očividné a zjevné. Zákon se tím namísto potřebného stane „bezzubým“ a nelegální provozovatelé budou dál mít daňové prázdniny. Naproti tomu systém zařazování na seznam nepovolených loterií je rychlé, efektivní a hospodárné řešení. Je současně i spravedlivé, neboť pominou-li důvody pro zápis, bude ministerstvo financí povinno neprodleně inkriminovanou stránku z „blacklistu“ vyřadit. Vzhledem k možnosti přezkumu rozhodnutí prostřednictvím soudu je též zaručena ochrana práv a svobod.

Hra o regulaci on -line sázení není žádnou hrou o svobodu slova, či práva na informace. Tak, jako jsme regulovali chování „šmejdů“ z předváděcích akcí, či hodláme regulovat přetáčení pojišťovacích smluv, nebo omezovat lichvářské praktiky, musíme dát pravidla též pro poskytovatele hazardu po síti.

Ing. Václav Votava, předseda rozpočtového výboru PSP ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…