Votava (ČSSD): Jak zamezit byznysu s lichvou

05.04.2016 10:41

Je to snadné, stop exekucím, šance na nový život … S takovými přísliby se nejrůznější finanční „poradci“ a soukromé firmy obracejí na dlužníky, kterým nabízejí osobní bankrot jako spásné řešení jejich finančních problémů.

Votava (ČSSD): Jak zamezit byznysu s lichvou
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

Není ovšem výjimkou, že se tyto subjekty snaží na lidech v nouzi pouze vydělat a v důsledku je ještě více zadlužit. Situaci by mohla pomoci připravovaná novela insolvenčního zákona Ministerstva spravedlnosti, kterou teď ve středu projednala vláda.

Pokud novela projde v navrhovaném znění, návrhy na osobní bankroty by nově mohli podávat pouze notáři, advokáti, insolvenční správci a akreditované veřejně prospěšné společnosti. Skončila by tedy praxe, kdy tuto činnost vykonávají lidé a firmy bez dostatečné kvalifikace. To ovšem není jediná důležitá změna. Novela dále stanovuje maximální částku, kterou lze dlužníkovi za podání návrhu účtovat, a to 5 tisíc korun (v případě oddlužení manželů pak 7,5 tisíce). Vedle neziskových organizací, které insolvenční návrhy vypracovávají zdarma již nyní, by vzniklo regulované prostředí s jasně danými pravidly. Skončila by tedy lichvářská praxe, kdy oddlužovací firmy zneužívají tíživé situace dlužníků a nechávají si platit horentní sumy v průměru 15 tisíc korun za vypracování insolvenčního návrhu. Spojením „nemorální praxe“ přitom nemyslím pouze to, že se jedná o vysoké sumy. V praxi se běžně setkáváme s tím, že oddlužovací firmy dlužníkům radí, aby si na podání osobního bankrotu vzali půjčku, s jejímž splácením si ovšem nemají lámat hlavu, protože hned poté zažádají o osobní bankrot. Takovýmto jednáním však dlužníka navádějí k trestnému činu poškozování věřitele, což dotyčný obvykle vůbec netuší.

Jelikož oddlužovací firmy žijí z dlužníků, platí přímá úměra čím více, tím lépe. Logickým důsledkem situace, kdy jsou firmy a soukromí poradci motivovaní finanční odměnou za vypracování návrhu, je pak to, že osobní bankroty nabízejí i lidem, kteří pro jeho vyhlášení nesplňují stanovená kritéria, a tudíž jim oddlužení soud nepovolí. O možnosti zamítnutí se však firmy obvykle nezmiňují, a když k tomu pak fakticky dojde, na dlužníky čeká nemilé překvapení – zpravidla se dostanou do konkurzu a mohou v něm přijít o všech svůj majetek.

Dostat se do dluhové pasti je jednodušší, než si mnozí z nás dokáží představit a na trhu existují tisíce firem, které jsou schopny této situace využít. Je proto klíčové, aby stát nastavil taková pravidla, která byznys s chudobou maximálně omezí. Připravovaná novela insolvenčního zákona představuje jeden z nástrojů, jak se tomuto stavu přiblížit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…