Votava (ČSSD): Potíráme lichvu a zamezujeme nekalým obchodním praktikám

03.06.2016 18:54

Ve třetím čtení byl v Poslanecké sněmovně schválen návrh zákona o spotřebitelském úvěru. Sociální demokracie plní další volební slib, tentokrát při prosazování zvýšení ochrany občanů proti lichvářům, podvodníkům a agresivním prodejcům.

Votava (ČSSD): Potíráme lichvu a zamezujeme nekalým obchodním praktikám
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

ČSSD dlouhodobě prosazuje, aby nebankovní poskytovatelé půjček byli povinni dodržovat stejná pravidla, která platí pro banky a další peněžní instituce. „Tedy i do tohoto sektoru zavádíme dohled České národní banky, povinnost licencování a další požadavky. Naším cílem je kultivace trhu nebankovních půjček, potíráme lichvu a zamezujeme nekalým obchodním praktikám,“ vysvětlil Václav Votava, předseda sněmovního Rozpočtového výboru.

Poslanci také odsouhlasili pozměňovací návrhy Václava Votavy, které zlepšují postavení klientů vůči bankám. Přinášejí jim možnost splatit zdarma jednou ročně až čtvrtinu jistiny svého úvěru na bydlení. „Chci tím lidem zajistit možnost snižovat zadlužení dle svých aktuálních finančních možností,“ zdůvodnil Václav Votava. Druhým schváleným návrhem je omezení sankcí v případě prodeje nemovitosti zatížené hypotékou. „Poplatek bude stanoven na pouze jedno procento z částky doplatku hypotéky s tím, že maximálně může činit padesát tisíc korun,“ vypočítal Václav Votava. K jednorázovému splacení hypotéky může dojít mimo jiných také v případě nutnosti přestěhování se za prací. „Podpoříme tím i tolik žádanou mobilitu pracovního trhu,“ zdůraznil Václav Votava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny