Votava (ČSSD): Schválený rozpočet je ekonomicky i sociálně vyvážený

07.12.2016 22:52

Poslanecká Sněmovna schválila dnes státní rozpočet na rok 2017.

Votava (ČSSD): Schválený rozpočet je ekonomicky i sociálně vyvážený
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

„Je to rozpočet, který podporuje hospodářský růst, zaměstnanost, veřejné služby, investice a posiluje bezpečnost.  Je to rozpočet, který přináší vyšší životní úroveň a je sociálně spravedlivý,“ zdůrazňuje Václav Votava, předseda Rozpočtového výboru PSP ČR.

Podle Václava Votavy se dobré výsledky hospodářské politiky vlády promítly do zlepšení kvality života občanů.  Podařilo se prosadit valorizaci penzí v průměru o 308 Kč, valorizovat příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách o 10 % a daňově ulevit rodinám s dětmi.

Schválený rozpočet také zahrnuje vládní priority včetně zvyšování kvality českého školství, počítá s růstem platů učitelů a nepedagogických pracovníků o 8, respektive 5 %. Zvýší se platy hasičů, policistů a dalších zaměstnanců veřejné sféry o 5 %. Pro další stabilizaci zdravotnictví je významné zvýšení plateb za státní pojištěnce. Platové tarify lékařů a sester narostou o 10 %.

„Vedle podpory soukromé spotřeby rozpočet výrazně posiluje v oblasti investic. Navyšuje investice do vědy, výzkumu, inovací a kromě toho výrazně posiluje výdaje na obranu a bezpečnost,“ říká Václav Votava. U kapitálových výdajů se předpokládá nárůst o 24,5 mld. Kč.

„Velmi pozitivně hodnotím, že vláda Bohuslava Sobotky neustoupila ze svého záměru systematicky snižovat schodky státního rozpočtu,“ řekl Václav Votava, předseda Rozpočtového výboru PSP ČR a dodal, že prioritou sociální demokracie bylo přijmout rozpočet v takové podobě, která bude mít pozitivní vliv na výkon ekonomiky, či dobré fungování veřejných služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice