Votava (ČSSD): Zvyšujeme daňové slevy pro rodiny s dětmi

02.03.2016 13:06

Poslanecká sněmovna dnes dopoledne schválila ve třetím čtení novelu zákona o daních z příjmů. Nová právní úprava přináší mimo jiné daňové zvýhodnění na druhé, třetí a další dítě. Opatření se podle Českého statistického úřadu dotkne více než půl milionu domácností.

Votava (ČSSD): Zvyšujeme daňové slevy pro rodiny s dětmi
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

„Sociální demokracie ve svém volebním programu slíbila podporu pracujících rodin právě zvýšením daňové slevy na dítě, kterou prosadila do koaliční smlouvy a poté do programového prohlášení vlády,“ zdůraznil Václav Votava, předseda sněmovního Rozpočtového výboru.

Odstupňovaný daňový bonus na druhé, třetí a každé další vyživované dítě byl naší koaliční vládou zaveden v roce 2015. „Nyní tedy pokračujeme v jejím dalším zvyšování,“ podotkl Václav Votava.

Návrh, který zpracovalo ministerstvo financí, dorazil do Poslanecké sněmovny až na konci září minulého roku, a i když lhůta mezi prvním a druhým čtením byla zkrácena na 30 dní, novela nemohla nabýt účinnosti od 1. ledna 2016. „I když se nepodařilo tento termín dodržet, rodiny o vyšší slevy nepřijdou. Při konečném daňovém zúčtování za rok 2016 dostanou tyto peníze zpátky,“ vysvětlil Václav Votava.

Novela zákona o daních z příjmů přináší pro letošní rok daňové zvýhodnění na druhé dítě ze stávajících 15 804 Kč ročně na 17 004 Kč ročně a zvýšení částky na třetí a každé další dítě ze současných 17 004 Kč na 20 604 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu