Votava (LEV 21): Julius Fučík a jeho „Lidé, bděte!“

23.02.2016 7:32

Před 113 lety se narodil novinář, divadelní kritik a překladatel Julius Fučík. Julius Fučík byl pohotový novinář, byl to ale i statečný a krásný člověk. Patřil k významným členům předválečné komunistické strany Československa, byl redaktorem Rudého práva a šéfredaktorem Tvorby. Ale zejména Julius Fučík byl v období nacistické okupace představitelem komunistického odboje. Dnes jeho jméno i odkaz, mladé generaci mnoho neříká. Národní hrdina Julius Fučík má být totiž zapomenut. I přes snahy, novodobých vykladačů dějin, Julius Fučík patří k symbolům protinacistického odboje.

Votava (LEV 21): Julius Fučík a jeho „Lidé, bděte!“
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Proto je třeba připomínat hrdinství našich vlastenců z období nacistické okupace a Julius Fučík k nim patřil. Byl popraven nacisty za odbojovou činnost,  po druhé světové válce se stal, ne svoji „vinou“  symbolem protinacistického odboje. Jeho nejznámější literární dílo, „Reportáž psaná na oprátce“, které vzniklo v pankrácké věznici, se dokonce stalo „výkladní skříní“ odboje. Bylo přeloženo do desítek jazyků. Vyšlo v milionových nákladech. Pohnutý osud „Reportáže psané na oprátce“, je i obrazem vývoje pohledu na jeho autora. Tedy od poválečného obdivu, až po dnešní snahu zapomenout.

Je to ale nespravedlivý pohled na hrdiny odboje, ti umírali společně za svobodné Československo.  Umírali,  jako národní socialisté, komunisté, lidovci, sokolové, skauti….. Julius Fučík byl komunistou, byl i obdivovatelem SSSR, o kterém napsal řadu reportáží a knížek, byl i moskevským dopisovatelem Rudého práva.

Julius Fučík byl především bojovníkem proti nacismu. Za svoji odbojovou činnost, byl nacisty v berlínské věznici 8. září 1943 popraven. Jakékoliv dnešní pokusy znevážit jeho hrdinství či jeho odkaz, jsou urážkou všech hrdinů odboje. Julius Fučík se těmto urážkám již bránit nemůže.

Po listopadu 1989 mělo být zapomenuto jeho jméno. Mizely jeho sochy, pamětní desky, měnily se názvy ulic, náměstí, škol, ….dnes pracně hledáme pro mládež nové hrdiny.
Julius Fučík vykonal za války svoji vlasteneckou povinnost. Obětoval svůj mladý život. Naším krédem, je nebát se připomínat jeho jméno, hrdinství i odkaz. Nestydět se za to!

Julius Fučík byl a je českým vlastencem.

Jeho odkazem se stalo to známé… „Lidé, bděte!“ .

Přemysl Votava, NS-LEV21,

České národní sdružení  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie