Votava (LEV 21): Setkání na Labi... Když hitlerovské Německo mlelo z posledního

25.04.2017 11:12

Je to již 72 let, co v dubnu 1945 hitlerovské Německo mlelo z posledního. Německý sen o světové nadvládě vyvolené rasy se hroutil. Protihitlerovská koalice postupovala vítězně Německem. Porážka Německa se přiblížila každým dnem.

Votava (LEV 21): Setkání na Labi... Když hitlerovské Německo mlelo z posledního
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Připomínáme si, že 25. dubna 1945 došlo na Labi k setkání vojáků Rudé armády a amerických spojenců, dokonce hned na třech místech. Krátce po poledni se u obce Strehla setkaly dvě předsunuté vojenské hlídky – sovětskou vedl poručík Alexander Gordejev a americkou poručík Albert Kotzebue. Ty samé hlídky se setkaly ještě u vesnice Kreinitz, nedaleko Strehly.

To slavné a mediálně známé setkání se uskutečnilo na pobořeném mostě v Torgau, tam se objali američtí a sovětští vojáci vedení Williamem Robertsonen a Alexanderem Silvaškem. O den později se zopakovali toto setkání i pro fotografy. Před 72 lety si tak vítězní spojenci podali na Labi ruce. Na fotografiích je vidět v očích prostých vojáků radost z konce války i touha po přátelství.

V dubnu 1945 druhá světová válka se blížila ke svému konci. Rudá armáda obklíčila Berlín a začala poslední fáze druhé světové války v Evropě. Hitlerovské Německo stálo před kapitulací. Nejstrašnější válka v historii lidstva končila, za touto válkou zůstaly desítky milionů mrtvých, zničená města, vypálené vesnice i zmařené lidské osudy. Zůstalo pro nové generace i varování a poučení.

Dnes je snaha mnohých politiků na tuto dobu společného boje za svobodu a na vzájemné spojenectví zapomenout. Tedy zapomenout i na miliony obětí této války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.