Votava (LEV21): Harmonika, která nahnala „kavárně“ strach

19.10.2015 11:58

Alexandrovci přijeli do České republiky. „Pražská kavárna“ hned ožila. Tedy opět zasedla a kádrovala. Nabídl se důvod opět zaútočit na českého prezidenta. „Pražská kavárna“, tedy ti Štětinové, Bokové a jim podobní, zkritizovali Evropské turné 2015 slavných Alexandrovců z Ruské federace. Jedněm vadila rudá hvězda, druhým vojenská uniforma, třetím vojenská písnička, čtvrtým harmonika, ale všem vadilo, že umělci jsou z Ruské federace.

Votava (LEV21): Harmonika, která nahnala „kavárně“ strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert Alexandrovců ve sportovní hale

Hned zvedli obočí a ukázali také výstražně prstem na ty české zpěváky, kteří si dovolili vystoupit jako hosté Alexandrovců. Jsme ale všichni rádi, že doba se změnila, blíží se dokonce výročí listopadu 1989, tak jistě nebudou vyobcováni z řad umělců, nebude jim zakázána umělecká činnost, nebudou muset jít do kotelny. Nebudou také zbaveni Zlatých slavíků. To jen ti naši již známí z kavárny, probudili to známé kádrování a předhodili je médiím.

Připomínám, že Alexandrovci jsou pojmem celosvětovým. Jejich sláva se datuje zejména od doby II. světové války. Soubor před dvěmi lety oslavil již 85. výročí své existence. Alexandrovci se letos na svém turné Evropou, u příležitosti 70. výročí konce II. světové války, zastavili také v ČR. Jejich Turné 2015 se konalo pod záštitou pana prezidenta. Bylo vyprodáno všech 12 koncertů na devíti místech ČR. Obdobný zájem o koncerty byl i na Slovensku. Ovace a potlesk návštěvníků v Praze, Ostravě, Brně, Pardubicích, Zlíně nebral konce, písně vháněly slzy do očí. Byly to stejné písně, které se nesly Evropou, když Rudá armáda nesla prapor svobody do Německem obsazené Evropy. Byly to i tanky s rudou hvězdou, které osvobozovaly naší vlast... Proto nesmíme zapomenout na sto tisíc padlých sovětských vojáků, kteří v Československu nalezli své hroby.

Dnes jejich následníci přijeli s harmonikou a písničkou. Přijeli zazpívat a připomenout konec II.světové války. Nepřijeli na tancích, jako nedávno američtí dragouni, přijeli jen s tou písničkou…. Ale i ta budí strach té „ostražité Pražské kavárny“. Možná, že jim ta slavná píseň Kaťuša připomíná známý husitský chorál, který neslavně ukončil křížové tažení do našich husitských Čech.

Nedejme se zastrašit. Ani tou „Pražskou kavárnou“, ani tím kádrováním. V této souvislosti připomínám to známé Masarykovo: „Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty. “

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.