Votava (LEV21): Na blanické rytíře nespoléhejme…

05.02.2016 19:23

Nespoléhali na ně ani naši stateční předkové. Proto máme my Češi ve svém srdci hrdost na svou armádu. V dobách ohrožení státu si vždy připomínáme, jak vítězné bitvy českých králů, tak i slavnou dobu husitskou. Nedávno jsme oslavili i hrdinství našich legií, které stály před 100 lety u vzniku naší novodobé samostatnosti.

Votava (LEV21): Na blanické rytíře nespoléhejme…
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Jejich slavné bitvy i legendární cesta po železnici přes celé Rusko a poté na lodích kolem světa až do vlasti,  vstoupily do dějin.  Vážíme si také statečnosti našich vojáků v době druhé světové války. Ani mnichovská zrada západních mocností, nezlomila československou armádu. Naši vojáci bojovali a umírali,  jak ve vzdušných bojích nad Británií, tak v poušti u Tobruku,  nebo při vítězném pochodu po boku Sovětské armády přes Sokolovo, Kyjev, Duklu, až do své vlasti.  Dnes mezi námi žijí poslední pamětníci této slavné tradice…
Nezapomínejme na jejich odvahu i lásku k vlasti. Díky jim, jsme se stali součástí vítězné protihitlerovské koalice. Nedávno jsme si s úctou připomněli 70. výročí konce II. světové války, ale také porážky nacistické ideologie. Nezapomněli jsme na miliony obětí této války.

Česká armáda navazuje na tento slavný odkaz. V posledních letech  změnila svoji tvář,  ztenčila se, stala se profesionální. Po rozpuštění Varšavské smlouvy, jsme od roku 1999   členem NATO. Armáda ČR (AČR) se zúčastnila také řady zahraničních misí, nad mnohými z nich však visí otazník….Stalo se tak bez schválení RB OSN. 

O postavení české armády se nyní diskutuje. Prioritou každé armády by měla být obrana vlasti. Dnešní postavení AČR tomu ale neodpovídá.  Proto i nedávno přijatá novela branného zákona otvírá více možností pro zapojení většího počtu příslušníků Aktivních záloh do armády ČR, tak i možnost základního vojenského výcviku pro zájemce.  Tento poslední záměr je třeba rozhodně uvítat, měl však přijít  v době, kdy končila  základní vojenská služba. Tato prodleva se stane asi brzdou pro prosazení tohoto dobrého záměru. 
    
Také jen samotná novela branného zákona, nevylepší vážnost a postavení AČR, poškozené mnohými miliardovými korupčními skandály.  Rovněž tak, jako velmi časté střídání ministrů na MO ČR (za 23let 16ministrů) příliš důvěry u občanů nezískalo. Je nutno vyslyšet i volání odborníků o alarmujícím,  (fyzickému a zdravotnímu), stavu mládeže. Tady je nutno hledat řešení ve spolupráci s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Změnil se totiž náš životní styl.  Samotný sport se stává pro děti nedostupným, pro mnohé rodiny i drahým. 
Sport musí být přístupný všem !  Výkladní skříní českého sportu nemůže být jen Jaroslav Jágr, či Petr Čech.  Stále platí to Tyršovo,  „ ve zdravém těle, je zdravý duch ! “ 

Naši předkové ctili lásku i povinnosti k vlasti. Dnes je vlastenectví znevažováno, stává se dokonce pro mnohé i směšným. Neznalost či dokonce přebarvování dějin je alarmující.

V mediích se rodí virtuální hrdinové, kteří  jsou předkládáni mládeži jako nové vzory. Skuteční hrdinové stojí někde zapomenuti v koutě. 

Dnešní svět se mění, radikalizuje se, v Evropě nám hrozí nové konflikty. Po rozpuštění Varšavské smlouvy jsme žili v iluzi, nám občanům byl předkládán mír na věčné časy….. V roce 1999 jsme vstoupili do NATO, které po vstupu dalších států se dokonce přiblížilo až k hranicím Ruské federace. Přesto mír se nám stále více vzdaluje, na nedaleké Ukrajině zuří občanská válka. Válečná hrozba nedaleko od nás tak narůstá…. 
V posledních letech do Evropy připlouvají miliony běženců z islámského světa.  Evropa, bezradně čelí tak další invazi… Naši předkové při ohrožení své víry, své svobody i přes ideologické rozdíly se spojovali, společně pak i vítězili.  Nečekali na blanické rytíře…

Přemysl Votava
NS - LEV21           

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.