Votava (LEV21): Šedá myška se brání přijetí EET

13.10.2016 15:10

Tolik diskutovaná Elektronická evidence tržeb (EET) vyvolává panickou hrůzu zejména těch, kteří profitovali na jisté benevolenci státu ve výběru daní. Přiznejme si, že nám to tak trochu vyhovovalo všem. Se tou šedou ekonomikou, s tou přítomnou malou šedou myškou, která užírala ze státní hromádky jsme žili po dlouhá léta. Vyhovovalo nám platit o něco méně, tedy přímo na dlaň, bez účtenky, či faktury, říkajíce, „kdo by se zatěžoval s účetnictvím“. Všichni jsme byli spokojení, jak prodávající, tak i kupující. Jediný, kdo zde tratil, byl český stát. Ale při celkovém součtu, jsme nakonec tratili my všichni, jako občané.

Votava (LEV21): Šedá myška se brání přijetí EET
Foto: Archiv
Popisek: NS - LEV 21

Nástupem Andreje Babiše (ANO)  na ministerstvo financí, se rozčeřila voda v tom klidném bahnitém rybníčku.  S Elektronickou evidencí tržeb (EET) přichází i přes odpor a nářek těch „postižených“, pořádek  do výběru daní. Zákon jistě, není úplně dokonalý, ale jde o zásadní krok v boji proti šedé ekonomice.  Neplacením daní se totiž vytváří i nerovné podmínky v ekonomické soutěži,  či na trhu práce.  

Šedá ekonomika, ve svém důsledku dopadá i na ty, co dnes vystupují s kritikou, či s nářkem na EET. Jejich přiznané příjmy, často patřičně osekané šedou ekonomikou, snižovaly i jejich odvody do zdravotního a sociálního pojištění. Tedy i platby do penzijního systému.  Léta, ale nezastavíme a on řemeslník, hostinský či drobný podnikatel, který sice pracoval pilně celý život a dokonce nebyl nikdy, ani na sociální podpoře, při svém odchodu do důchodu, se ocitá v sociální pasti, tedy na okraji chudoby. Penze spočítaná dle jeho odvodů do sociálního systému mu často nestačí ani na jeho základní životní potřeby. A tak začíná opět nový nářek…

Tak často, pravicovou opozicí, kritizovaný ministr financí Andrej Babiš, do výběru daní zavádí konečně pořádek. A dle výsledků nedávných krajských voleb má přitom podporu českých voličů.  Nezávislými světovými agenturami, je dokonce hodnocen jako nejlepší ministr financí z tzv. nových zemí.

Můžeme být udiveni, můžeme nesouhlasit, ale pořádek v ekonomice by měl být. Ten český poklidný rybník se trochu rozčeřil, kapříci se rozhýbali, také šedá myška zneklidněla, že se bude muset  jít nakrmit někam jinam…. A to je dobře.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…