Vrána (ANO): Přerov může bezúplatně získat opuštěný hotel Strojař

25.12.2014 19:14

Ne za cenu čtyřicet milionů korun, kterou odsouhlasili bývalí zastupitelé, ale bezúplatně může získat opuštěný hotel Strojař město Přerov. Zástupci vedení přerovské radnice v prosinci jednali na ministerstvu obrany o možnosti získání devítipatrového komplexu do svého majetku. A výsledek je více než povzbudivý.

Vrána (ANO): Přerov může bezúplatně získat opuštěný hotel Strojař
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO 2011

„Závěr našeho jednání je, že bude možný bezúplatný převod bývalého hotelu Strojař na město. Snažili jsme se náměstka ministra obrany Romana Molíka, s nímž jsme jednali, ujistit, že je náš zájem seriózní," informoval radní Petr Vrána (ANO), který se schůzky zúčastnil společně s náměstkem primátora Tomášem Navrátilem (ANO). Přítomen byl i bývalý ministr dopravy Antonín Prachař.

Za určitých podmínek

Rezort obrany bezúplatný převod podpoří, ale jen za určitých podmínek.

„Do března bychom měli jasně nastínit představu, jak s budovou naložíme. Objekt ale nesmí být po dobu desíti let komerčně využit," řekl Petr Vrána.

Součástí hotelového domu je i restaurace Strojař, a ta by za těchto podmínek musela ukončit svou činnost. „Taková jsou pravidla," poznamenal.

Otázkou využití objektu se podle jeho slov bude zabývat pracovní skupina.

S bezúplatným převodem Strojaře na město Přerov musí souhlasit nejen ministerstvo obrany jako vlastník, ale také ministerstvo financí.

„Máme předjednáno s ministrem financí Andrejem Babišem, že tento projekt podpoří – pokud tedy splníme všechny podmínky," doplnil také náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO). V případě, že se pro Strojař nenajde žádné veřejně prospěšné využití, je možné i to, že bude srovnán se zemí.

„Je ale podmínkou, aby vzniklý prostor nebyl komerčně využit. Čili – může tam být parkoviště, ale nesmí být placené. Nebo sportoviště, které bude využíváno bezplatně," řekl.

Ministerstvo obrany pozdrží prodej bývalého hotelu Strojař až do března.

„Vypracujeme detailní projekt, a ten se pak může realizovat. Nejprve je nutné zhodnotit technický stav budovy, a pak bude jasné, jakou cestou se vydáme," uvedl radní Petr Vrána.

Jak hotelový komplex využít?

Možností na využití Strojaře je celá řada – od přemístění sídla magistrátu až po nový domov důchodců. „Máme zjištěno, že je v Přerově pokryto jen asi třicet procent žádostí seniorů o umístění. Byla by to tedy jedna z cest, pokud by se podařilo sehnat evropské finance na rekonstrukci objektu," řekl.

Hotelový komplex Strojař byl zbudován na začátku sedmdesátých let a původně sloužil jako ubytovna pro zaměstnance Přerovských strojíren. V minulých letech ho využívali vojáci, kteří působili na bochořském letišti. Od konce loňského roku je ale budova prázdná a chátrá.

Ministerstvo obrany se Strojař už delší dobu snaží prodat jako nepotřebný majetek, ale kupci se do Přerova zrovna nehrnou. Z původních 62 milionů v prvním kole výběrového řízení se částka za něj snížila na 46,5 milionu.

Zastupitelé ještě před volbami rozhodli o záměru na odkoupení hotelu Strojař za 40 milionů korun. Jejich rozhodování urychlila obava, že by zde mohla vzniknout další sociální ubytovna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…