Vrecionová (ODS): Podpora českých potravin v praxi. Zabránili jsme plošnému zdanění rybníků

18.12.2014 18:58

Senát dnes schválil pozměňovací návrh k novele zákona o daních z nemovitostí, který podala senátorka za ODS Veronika Vrecionová.

Vrecionová (ODS): Podpora českých potravin v praxi. Zabránili jsme plošnému zdanění rybníků
Foto: Redakce
Popisek: Veronika Vrecionová

Cílem tohoto návrhu je zabránit plošnému zdanění veškerých ploch rybníků v ČR, ke kterému by vedlo přijetí původního znění novely, kterou počátkem tohoto měsíce posvětila Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR.

„Velmi často odpovídám lidem na otázky, zdali ODS podporuje české zemědělce a potravináře a co konkrétně pro to naše strana dělá. Tohle je jeden z mnoha praktických příkladů,“ uvedla Veronika Vrecionová. Pokud by totiž nebyl přijat její pozměňovací návrh, zvýšily by se náklady českých producentů ryb zhruba o 10 milionů korun. „Tyto náklady by byli naši rybáři zřejmě nuceni promítnout do cen tuzemských sladkovodních ryb, a tím by se snížila jejich konkurenceschopnost. Pozměňovací návrh je tak podporou pro všechny rybáře v naší zemi a zároveň podporou odbytu našich sladkovodních ryb,“ podotýká senátorka.

V současné době nejsou předmětem daně z nemovitostí rybníky, na kterých stát z důvodu ochrany přírody a krajiny omezuje intenzivní chov ryb. To je zhruba 97 procent rybníků v ČR. „Pokud by došlo ke zdanění těchto vodních ploch, trestal by stát producenty ryb hned dvakrát – poprvé omezením podmínek podnikání a následně zdaněním dodržování veřejného zájmu,“ konstatovala Veronika Vrecionová.

Schválený senátní návrh musí ještě definitivně posvětit sněmovna. „Doufám, že se tak stane. Zatímco 10 milionů státu ve výši výběru daní zase tak moc nepomůže, pro rybářská sdružení představuje tato částka významný zásah do ekonomiky podnikání,“ uzavírá senátorka.

reklama

autor: ODS

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.