Vrecionová (ODS): Výše dotací pro firmy ministra financí Babiše jsou skandální

26.02.2016 21:36

Výsledky Programu rozvoje venkova dokazují návrat k socialistickému zemědělství.

Vrecionová (ODS): Výše dotací pro firmy ministra financí Babiše jsou skandální
Foto: Redakce
Popisek: Veronika Vrecionová

Výrazný nárůst dotací v prvním kole Programu rozvoje venkova (PRV) pro firmy skupiny AGROFERT je jasným důkazem o špatném nastavení zemědělských podpor ve prospěch velkých zemědělských podniků na úkor menších a středních podniků a rodinných farem, přestože to ministr zemědělství Marian Jurečka popírá.

Zatím nikdy v polistopadové historii zemědělství nestanovilo ministerstvo zemědělství horní hranici projektů v PRV tak vysoko, až na 150 milionů korun na projekt, jako to udělalo ministerstvo pod vedením současného ministra. Ten zvýšil původní hranici 30 milionů korun pětinásobně, což samozřejmě vyhovuje největším zemědělským podnikům, fakticky nástupnickým subjektům po původních Jednotných zemědělských družstvech. To znamená, že ministr zemědělství se snaží o cílený návrat našeho zemědělství a potravinářství do dob socialismu. Nastavení podpor v PRV opakovaně kritizovala ODS, stejně tak ale i celkem 12 nevládních zemědělských organizací, zástupců drobných a středních podnikatelů, církví i Svazu měst a obcí. Takto široké spektrum organizací proti podmínkám zemědělských dotací ještě nikdy nevystoupilo, přesto jejich postoj ministr zemědělství nerespektoval.

Horní hranice 150 milionů korun na projekt rozhodně není podporou venkova, ale podporou průmyslu a průmyslového zemědělství. Nastavení dotací v tomto programu je tak podle názoru ODS v přímém rozporu s účelem, který financováním PRV sleduje Evropská unie.

Za skandální důkaz střetu zájmů současného ministra financí Andreje Babiše považuji fakt, že jím vlastněné společnosti získaly z Programu rozvoje venkova v roce 2015 600 milionů korun, tedy desetkrát více, než v minulých letech. O dotacích z Programu rozvoje venkova totiž rozhoduje Státní zemědělský intervenční fond, v jehož dozorčí radě zasedá předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Veronika Vrecionová
expertka ODS pro zemědělství 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.