Vsetínská MHD patří k nejdražším v zemi. KOV ji chce zlevnit o třetinu

06.09.2018 10:30

Lidé, kteří chtějí ve Vsetíně jezdit pravidelně v MHD, za rok zaplatí na jízdenkách více než v Praze, Brně nebo desítkách dalších měst. Celoroční cestování je vyjde na čtyři tisíce korun.

Vsetínská MHD patří k nejdražším v zemi. KOV ji chce zlevnit o třetinu
Foto: Koalice pro otevřený Vsetín
Popisek: Koalice pro otevřený Vsetín

„V Praze veřejnost vyjde lítačka na 3 650 korun, brněnská šalinkarta na 3 225 Kč, pokud zde má člověk trvalé bydliště. Znatelně levnější jsou předplatné kupony i ve městech, která jsou velikosti podobná Vsetínu,” poukazuje na přemrštěné jízdné vsetínský opoziční zastupitel Michal Berg. „Jedním z důležitých kroků, který pomůže řešit dopravní situaci ve městě, je znatelné zlevnění MHD,” dodává. KOV navrhuje snížit cenu ročního kuponu o třicet procent.

Nejdelší předplatný kupón, který lze zakoupit, je pouze na tři měsíce. Ten vyjde na rovnou tisícovku, ročně tak člověk zaplatí za celoroční cestování čtyři tisíce korun. To je výrazně více, než platí lidé podobně velkých sídlech.

Vyplývá to z analýzy padesáti systémů MHD v českých městech, kterou vypracovala Koalice pro otevřený Vsetín. Vsetín se umístil dvanáctý od konce a suverénně nejhůře mezi radnicemi, které zajišťují spoje pro srovnatelný počet obyvatel. „Pokud bychom vedle sebe dali jízdné v jiných městech velikosti Vsetína, tak jsou čtyři tisíce za rok přímo ostudná cena. V Přerově, Kroměříži nebo Znojmě stojí roční předplatné na MHD o třicet až čtyřicet procent méně než u nás,” zdůrazňuje Michal Berg.

Průměrná cena za roční kupon při nezapočítání měst, které provozují veřejnou dopravu zdarma, je 3 291 korun. „Vsetín potřebuje zlevnit dlouhodobé jízdenky minimálně o čtvrtinu. Zároveň se musí zlepšit kvalita služeb, to znamená že autobusy musí jezdit častěji a musí lépe navazovat na vlaky a příměstskou dopravu. Chceme také zavést běžný přestupní tarif pro ty, kdo platí jednorázové jízdné,” vyjmenovává Michal Berg návrhy na zlepšení vsetínské MHD.

KOV navrhuje snížit cenu také pro žáky základních škol a motivovat tak rodiny k tomu, aby využívaly hromadnou dopravu. „Ve Zlíně mohou žáci cestovat MHD po celý školní rok za 330 korun, naopak ve Vsetíně je jízdné vyjde na 1 750 korun. To je zásadní rozdíl,“ uzavírá Michal Berg.

Srovnání cen MHD ve městech podobných Vsetínu

Město

Nejdelší kupon

Roční cena

Třinec

Rok

2 280 Kč

Prostějov

600 Kč / 3 měsíce

2 400 Kč

Kroměříž

630 Kč / 3 měsíce

2 520 Kč

Uherské Hradiště

Rok

2 600 Kč

Šumperk

230 Kč / měsíc

2 760 Kč

Přerov

710 Kč / 3 měsíce

2 840 Kč

Znojmo

240 Kč / měsíc

2 880 Kč

Vsetín

1000 Kč / 3 měsíce

4 000 Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice