Výborný (KDU-ČSL): Apel řecké vlády nelze ignorovat

10.11.2019 16:09

Michaela Šojdrová a Marek Výborný požádali ministra vnitra o schůzku ve věci nedoprovázených dětí v Řecku.

Výborný (KDU-ČSL): Apel řecké vlády nelze ignorovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Europoslankyně Michaela Šojdrová  společně s předsedou KDU-ČSL Markem Výborným chtějí vyzvat ministra vnitra, aby reagoval na oficiální  výzvu nové řecké vlády, aby Česká republika přijala nedoprovázené dětí z řeckých uprchlických táborů.

„Řecká vláda v minulých měsících opakovaně vyzvala členské státy, aby přijaly nedoprovázené děti, které žijí v nevyhovujících až tristních podmínkách v uprchlických táborech. V dopise, který byl zaslaný českému ministrovi vnitra v září 2019 Řekové navrhují i  konkrétní počty dětí, které by jednotlivé státy mohly být schopné přijmout.  České republice navrhují přijmout 40 dětí,“ vysvětluje Šojdrová.

Čísla vycházejí proporčně z počtu obyvatel jednotlivých zemí a počtu žádostí o azyl v roce 2019.

„Je už na českém ministerstvu vnitra, aby si určilo pravidla a podmínky, za jakých děti přijme. Apel řecké vlády nicméně nelze ignorovat. Solidární a bezpečné přijetí by mohlo odvrátit i pokutu plynoucí z žaloby za nedodržení kvót,“ dodává Marek Výborný.

V září 2018 Michaela Šojdrová představila iniciativu na přijetí nedoprovázených dětí, které při útěku před válečným konfliktem uvízly v uprchlických zařízeních v Řecku.

„Řecko  jsem několikrát navštívila a jsem v kontaktu s řeckými úřady i mezinárodními institucemi, které nedoprovázené děti v řeckých uprchlických zařízeních mají na starosti. Chci ministrovi vnitra nabídnout pomoc s komunikaci s řeckými úřady i s  realizací pomoci nedoprovázeným dětem,“ dodává Šojdrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …