Výborný (KDU-ČSL): Odměny pro třídní a specializované učitele jsou výsměch

25.05.2018 10:21

KDU-ČSL navrhuje zvýšit příplatky třídním učitelům a pedagogům za specializované činnosti až na 3500 korun měsíčně. K novele zákoníku práce, kterou lidovci navrhli, zaujala vláda neutrální stanovisko. Poslanci z klubu KDU-ČSL to vnímají jako pozitivní signál a budou se snažit získat pro návrh většinu v Poslanecké sněmovně.

Výborný (KDU-ČSL): Odměny pro třídní a specializované učitele jsou výsměch
Foto: http://www.kdu.cz
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

„Udělali jsme si průzkum - třídní učitel věnuje průměrně dvacet hodin měsíčně práci okolo třídy, a to opravdu není jen vyplňování třídních knih. Čas věnují hlavně komunikaci s rodiči nebo přípravě různých akcí,“ okomentoval poslanec KDU-ČSL Marek Výborný. „Dnes ta odměna činní i 25 korun za hodinu, což nám přijde naprosto nehorázné,“ doplnil Výborný.

KDU-ČSL proto navrhuje, aby se příplatky pro třídní učitele zvedly až na 3500 korun za měsíc. V současnosti se pohybují v rozmezí 400 až 1300 korun. Na částku 3500 korun chtějí lidovci zvýšit i příplatky za výkon specializovaných pedagogických činností, které se mohou podle zákoníku práce pohybovat od 1000 korun do 2000 korun měsíčně. Na víc peněz by si tedy mohli přijít školní IT koordinátoři, logopedové nebo učitelé, kteří se zároveň věnují i prevenci sociálně-patologických jevů.

„Neutrální stanovisko vlády vnímám jako pozitivní signál, že diskuze ve Sněmovně ohledně navýšení odměn pro učitele má proběhnout. Není to žádná novinka, tyto změny už obsahoval takzvaný kariérní řád, který minulý rok Sněmovnou neprošel. Ale toto je věc, kterou vnímáme jako prioritu, proto ji KDU-ČSL znovu navrhla,“ uzavřel Výborný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.