Výborný (KDU-ČSL): Sněmovna a nouzový stav, vláda mate veřejnost

25.02.2021 19:39

Komentář na facebookovém profilu k informacím vlády, že zítra požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu

Výborný (KDU-ČSL): Sněmovna a nouzový stav, vláda mate veřejnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Ukazuje se, že Andrej Babiš a vláda vytvořili dojem, že Sněmovna zítra musí hlasovat o nouzovém stavu a má ve svých rukách životy lidí a budoucnost země. NENÍ TO PRAVDA!

Dnes máme nouzový stav (dle žádosti hejtmanů), o kterém se už minulý týden rozhodlo, že končí nejpozději 27.2.. Toto usnesení není možné revokovat, je už ve sbírce zákonů, je to definitivní rozhodnutí. Když se o něco podobného sněmovna pokusila u obchodního zákoníku, Ústavní soud toto zrušil. Tedy nelze to revokovat. Navíc: tento nouzový stav byl dle všeho vyhlášen ústavně značně sporně (ÚS o tom ještě nerozhodl) a již zde máme i rozsudek jednoho soudu, který se o tento fakt opřel. Není vhodné prodlužovat ústavně problematický nouzový stav. Mimochodem i kvůli případným žalobám na stát. Ty by se vztahovaly logicky na ten čas, o který by byl NS prodloužen. Takto se to bude týkat jen 14 dnů! Je to i o péči řádného hospodáře, když už do toho vláda takto šla.

A současně je tady daleko jednodušší cesta. Vláda může vyhlásit nový nouzový stav a to až na 30 dnů. Proč to neudělá? Na co čeká? Opravdu ji jde o životy lidí? Tak ať koná. Je zde věcně nová situace, nové mutace viru, data... Je třeba nový NS řádně a podrobně zdůvodnit, uvést potřebná opatření atd. Přesně to, co do teď nedělala. A o tomto novém NS sněmovna NEHLASUJE. S ním přijde vláda až za 30 dnů s případnou žádostí o prodloužení. A my určitě nebudeme rozporovat právo vlády tento NS vyhlásit. Tak není na co čekat. A sněmovnu stačí maximálně informovat. Proto se za ni už přestaňte vládo alibisticky schovávat... Jde o životy a živobytí lidí! Konejte!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě