Vyhlášený řezník, ředitel školy, farmářka či senátor. Svobodní a soukromníci nabízejí recepty na lepší život ve Zlínském kraji

02.08.2016 20:17

Podnikatelé, živnostníci, odborníci z mnoha profesí, starostové, učitelé i studenti či sportovci a folkloristé. Ti všichni jsou na společné kandidátce Svobodných a Soukromníků pro říjnové krajské volby. Jejím lídrem je senátor, podnikatel a donátor Ivo Valenta. „Díky tomu, že nás při sestavování kandidátky nezajímají stranické zásluhy, ale skutečné schopnosti a zkušenosti, máme tým, s kterým se dá udělat spoustu práce pro Zlínský kraj,“ říká Ivo Valenta.

Vyhlášený řezník, ředitel školy, farmářka či senátor. Svobodní a soukromníci nabízejí recepty na lepší život ve Zlínském kraji
Foto: red
Popisek: Soukromníci a Svobodní

Kandidátní listina byla oficiálně podána dnes. Tvoří ji jak členové Strany svobodných občanů a Strany soukromníků České republiky, tak i kandidáti bez politické příslušnosti. Podle očekávání je na prvním místě Ivo Valenta. Ten už na jaře avizoval, že se po letech budování mezinárodní skupiny firem podnikajících v mnoha oborech, hodlá stěhovat i s celou rodinou zpět do Zlína. Trvalé bydliště zde získá hned na začátku září. Jeho kandidatuře tak nic nebrání.

Spolu s ním budou o možnost probudit a nastartovat Zlínský kraj usilovat například tři starostové, jedna starostka či místostarostka. Jako zastupitelé v místě svého bydliště pak mají s řízením měst a obcí zkušenosti i další lidé. Mezi kandidáty nechybí ani ředitel školy, učitel, kouč, farmářka, krajinný architekt, český reprezentant, studenti vysokých škol a pochopitelně podnikatelé a živnostníci, odborníci ve svých profesích. Na kandidátce koalice jsou lidé od 22 do 65 let ze všech čtyř regionů kraje. Nejmladším je student Pavel Divín ze Zubří, nejstarším pak živnostník Petr Klvač z Míškovic. Věkový průměr tak činí necelých 44 let.

Koalice Svobodní a Soukromníci vznikla ve Zlínském kraji v lednu letošního roku. Její program je postaven například na odstranění zbytečné byrokracie, nastavení jednodušších pravidel pro finanční podporu obcí, sportovních klubů či kulturních spolků. „Kraj si nyní hraje na malou Evropskou unii, buduje mocný aparát, který v podstatě jen udržuje status quo a tichou spokojenou stagnaci, ztratil dynamiku. Kraj je (tak trochu bohužel) přerozdělovací úřad. A my chceme kraj, který rozděluje peníze jednoduchými, čitelnými procesy, tak ať poskytovatelé veřejných služeb mohou všichni férově soutěžit a obyvatelům poskytovat co nejvyšší kvalitu služeb,“ vysvětluje dvojka kandidátky a předseda Svobodných ve Zlínském kraji Tomáš Pajonk ze Zašové na Valašskomeziříčsku.

Za klíčové považují Svobodní a Soukromníci také odstranění diskriminace obyvatel kraje v oblasti zdravotní péče – ve všech okolních krajích se totiž na jejím zajištění podílí formou fakultních nemocnic i stát. U nás nic podobného neexistuje, což způsobuje dluhy krajem vlastněných nemocnic. Řešením je tak přimět stát, aby se podílel na spolufinancování provozu zlínské nemocnice. V oblasti sociální péče chce koalice vyřešit nedostatečnou kapacitu v zařízeních pro seniory tím, že kromě investic do krajských zařízení vytvoří podmínky pro péči v domácím prostředí. Do poskytování služeb by se také mohli zapojit všichni, kdo splní jasně dané podmínky. Ve školství chtějí dát prostor ředitelům, inovacím a omezit administrativní nároky.

Program ihned zaujal veřejnost. V únoru podle výzkumu společnosti SANEP překročila koalice Svobodní a Soukromníci pětiprocentní hranici, v červnu již její volební preference činily 11,7 procenta. Jako o černém koni voleb o koalici mluví i data agentury Phoenix research on-line. „Myslím, že nepřicházíme s ničím zase tak složitým. Vlastně nabízíme řešení, které je velmi triviální, ovšem osvědčené a účinné – prostě používat zdravý selský rozum, nehledat ve všem složitosti a nebát se tvrdě bojovat za práva obyvatel Kroměřížska, Slovácka, Valašska a Zlínska,“ uzavírá Ivo Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.