Vyhnánek: Reprezentativní budovu Burzy v areálu Pražské tržnice čeká rekonstrukce

18.02.2021 9:15

Rada hlavního města Prahy v pondělí schválila záměr na rekonstrukci haly číslo 4 v areálu Pražské tržnice v Holešovicích.

Vyhnánek: Reprezentativní budovu Burzy v areálu Pražské tržnice čeká rekonstrukce
Foto: repro/prahatv.eu
Popisek: Pavel Vyhnánek

Památkově chráněná budova Burzy je s ohledem na havarijní stav aktuálně nevyužívaná. Celková rekonstrukce za přibližně 200 milionů korun uvede budovu Burzy do původního historického stavu a bude sloužit lidem jako restaurace.

Anketa

Je vyhlášení nového nouzového stavu Babišovou vládou protiústavní?

26%
70%
hlasovalo: 17054 lidí

„Budova Burzy, v níž sídlila Dobytčí a masná pokladna a také hostinec, byla finančním a společenským centrem Pražské tržnice. Logicky se jedná o nejreprezentativnější stavbu v celém areálu. Chceme jí navrátit zpět její zašlou slávu a uvést ji do původního stavu, aby po celkové rekonstrukci mohla zase sloužit Pražanům i všem návštěvníkům města,“ říká Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast financí a rozpočtu, který má areál Pražské tržnice ve své gesci.

Budova byla postavená v roce 1895 v novorenesančním slohu. V současné době je v havarijním stavu, který neumožňuje prostory Burzy využívat. Její obnova je plánována zhruba na 2 roky a podle prvních odhadů bude stát přibližně 200 milionů korun. V rámci rekonstrukce budou odstraněny novodobé přístavby, jejichž statika je narušená a historické budově Burzy tak neprospívají. Kromě velmi rozsáhlých stavebních prací čekají budovu také restaurátorské práce.

Původní funkce, po které nese tradiční označení „Burza“, by v dnešní době nenašla v areálu své uplatnění.  Nicméně po rekonstrukci bude objekt sloužit jinému historickému účelu, kterým je provozování restaurace. V prostorách velkoryse pojatého burzovní sálu, osvětleného čtrnácti vysokými okny a zdobeného znaky českých měst, která byla na burze zastoupena, bude restaurace asi pro 300 lidí. Venkovní zahrádka, která byla taktéž v minulosti součástí restaurace, nabídne posezení pro 150 hostů.

Celý areál Pražské tržnice postupně čeká kompletní rekonstrukce a budova Burzy je první vlaštovkou. Další investice, které budou následovat, se týkají revitalizace veřejných prostor, vstupů, nových sítí a oprav dalších budov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

18:14 Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.