Vyjádření Strany zelených k otevřenému dopisu architektů a spolků k dostavbě Petynky

28.10.2016 18:02

Občanské spolky a renomovaní architekti z Prahy 6 minulý týden rozeslali otevřený dopis do schránek svých zastupitelů a radních, a také členů představenstva společnosti SNEO a.s. Leží jim na srdci plánovaná dostavba sportovního areálu Na Petynce, která má podle dosavadních plánů města proběhnout bez architektonické soutěže. Od začátku mají spojence v zelených zastupitelích, kteří se dlouhodobě zasazují o to, aby oblíbená Petynka neztratila svou tvář i funkčnost.

Vyjádření Strany zelených k otevřenému dopisu architektů a spolků k dostavbě Petynky
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Signatáři dopisu i členové Strany zelených s dostavbou Petynky souhlasí, nelíbí se jim ale způsob, jakým se do ní MČ Praha 6 pustila. Vadí jim například absence řešení urbanistického zapojení nových budov do dotčené lokality, výběr projektanta bez řádné architektonické soutěže nebo také skutečnost, že program dostavby bazénu nepočítá s možností pořádání plaveckých soutěží.

“Projekt podporujeme, ale máme obavy, že půjde o promarněnou příležitost,“ říká Vladimír Šraier, zastupitel MČ Praha 6 za SZ, který se této kauze dlouhodobě věnuje. „Odborníky kritizovaný způsob přípravy nedává velkou naději, že vznikne dobře fungující a esteticky hodnotný areál. Přes závazek radnice Prahy 6 pořádat u veřejných staveb řádné architektonické soutěže, který je zakotven v programovém prohlášení, se vedení SNEO brání jít cestou veřejné architektonické soutěže. Ta je přitom prověřenou cestou k funkčnímu, originálnímu a zároveň hospodárnému řešení. Areál by si zasloužil plnohodnotný krytý, 25 m dlouhý bazén s osmi drahami a ochozy. Tak by mohly souběžně probíhat plavecké tréninky a kondiční i volné plavání. Menší ochozy by přišly vhod při soutěžích, školním plavání i jinak. V připravované podobě ale převažuje aquapark nad sportovní částí.”

Architektonická soutěž by také vyjasnila vlastnická a autorská práva a vylepšila pozice pro případné reklamace. Zelení zastupitelé proto věří, že se k nim díky rozumným připomínkám signatářů připojí i zastupitelé dalších stran a Petynka se kvalitní architektury nakonec dočká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…