Vyškov: Sbírat použité oleje a tuky z domácností půjde na dalších osmnácti místech

08.02.2023 19:31 | Tisková zpráva

Vylévání použitých kuchyňských tuků do záchodu nebo do dřezu je běžný nešvar mnoha domácností, který má ovšem negativní dopad na kanalizační potrubí a čistírny odpadních vod.

Vyškov: Sbírat použité oleje a tuky z domácností půjde na dalších osmnácti místech
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Množství tuků se ve studené vodě srazí, nabalí na sebe další nečistoty a časem způsobí nemalé škody. Vyškov byl v otázce sběru použitého oleje od začátku napřed. Nyní počet sběrných nádob k odkládání potravinářských olejů a tuků navyšuje.

Zhuštění sítě představuje zvýšení počtu nádob z 13 na 31 kusů. „Sběrné zelené nádoby o objemu 240 litrů od začátku plnily svůj účel. Nádoby jsme měli v ulicích jako jedni z prvních v republice už od ledna 2017. Umístěné byly v deseti vyškovských lokalitách. Ačkoliv šlo o něco neprobádaného, obyvatelé města si na ně postupně zvykli. Jedná se o další formu třídění odpadu, ve kterém je Vyškov dlouhodobě velmi úspěšný,“ zdůraznil vyškovský místostarosta Josef Kachlík.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21927 lidí

Například po dosmažení řízků je třeba slít přepálený olej z pánve nebo fritéz do plastové lahve, zašroubovat ji a odnést do speciálního kontejneru. „Síť zhušťujeme a zároveň se nádoby nově objevují v našich místních částech,“ sdělil novinku místostarosta Kachlík.

Například v Hamiltonech najdou lidé sběrnou nádobu v Jílové ulici u křižovatky, ve Lhotě naproti Sokolovně, v Rychtářově u obchodu a v Opatovicích při vjezdu do místní části u autobusové zastávky. Radnice logicky volí místa na stávajících stanovištích kontejnerů na tříděný odpad.

Před tukovými hroudami ucpávajícími odpad varoval i vedoucí odboru životního prostředí Jiří Kutálek. „Jsou to samozřejmě nepříjemné komplikace a škody. Následkem může být neprůchodná domovní kanalizace, kdy následný nepříjemný zápach je tím nejmenším problémem. Oleje a tuky mají lidé přelévat ideálně do PET lahví a dobře je uzavřít. Zelené a jasně označené kontejnery mají klasický otvor na vhození,“ připomněl Kutálek.

Vodohospodáři pak upozorňují na ucpávání kanalizační sítě a korozi už tak těžce zkoušených stěn kanálů a potrubí. „Vytvoří-li se tukový špunt, může zneprůchodnit potrubí a způsobit havarijní únik do vodních toků a ohrozit život vodních organismů,“ varoval vedoucí Kutálek.

Použité kuchyňské tuky jsou dále recyklovatelné. Uplatnění najdou v gumárenském, v kosmetickém i chemickém průmyslu. V letech 2017 až 2021 lidé ve Vyškově odevzdali téměř 8,7 tun jedlých olejů a tuků. Nejvíc pak v roce 2020: bezmála 2,7 tuny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: Slovenský příběh jasně ukazuje, jak fungují zoligarchizovaná média

7:02 Senátor Hilšer: Slovenský příběh jasně ukazuje, jak fungují zoligarchizovaná média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k oligarchii.