Vysloužil (KDU-ČSL): Budeme někdy schopni odpustit Emilu Háchovi?

14.03.2014 15:55

Dnes před 75 lety se nacházela „druhá republika“ ve své nejhlubší krizi.

Vysloužil (KDU-ČSL): Budeme někdy schopni odpustit Emilu Háchovi?
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Ačkoliv dnes není zimní slunovrat, a není  tudíž nejdelší noc v roce, přesto pro jednoho muže v naší moderní historii prezidenta Emila Háchu byla určitě ta nejdelší. Noc, která mohla být i jeho poslední. S ránem 15 března 1939 jako by slunce nad naší vlastí už ani nevyšlo.

Když stávající prezident 2. republiky Emil Hácha odjížděl zvláštním vlakem do Berlína na pozvání vůdce Třetí říše Adolfa Hitlera, netušil  proč byl pozván, a co má  vůbec Adolf Hitler v úmyslu. Odjížděl ze státu, který se toho dne definitivně  rozpadl. Svou samostatnost vyhlásilo nejen Slovensko, ale i Podkarpatská Rus.

Zmrzačená pomnichovská 2. republika zanikla pod náporem separatismu Slováků, Rusínů a dalších národů obývající Česko-Slovensko společně s agresí  tehdejší evropské velmoci nacistického Německa.

 Emil Hácha na pokraji své smrti po srdečním kolapsu,  způsobený brutálním  nátlakem ,  podepsal souhlas s okupací českých zemí. Jeho vzdor odolat světové mocnosti Německu se ukázal být marným. Jako reakci  na porušení Mnichovské dohody se tehdejší velmoci zmohly jen vydáním  diplomatických   nót.

 Přijmout prezidentský úřad v takové době bylo zajisté rolí velice nevděčnou a nezáviděníhodnou, neřkuli hrdinstvím.   Kdo z dnešních politiků by takovou roli přijal? A také se choval v takové situaci alespoň trochu důstojně.

 Pamětníci vzpomínají, že se Emil Hácha s  Hitlerem nikdy neobjímal tak, jako pozdější  prezident Gustáv Husák  s dalším okupantem Brežněvem.

 Donedávna  se nám tato historie jevila  jako vzdálená, téměř již nic neříkající, ale dnes jako by se nám vracela ve formě  ozvěny  ze současné  situace na Ukrajině. Srovnávat poměry  u nás po 15  březnu 1939 se situací na Ukrajině dle mého názoru tak úplně  nelze. Ačkoliv od mnoha politiků slyším jednoznačnou souvislost a analogii. Co   však mělo tehdejší  Česko-Slovensko  společné s dnešní  Ukrajinou?  Stejně jako byla  ČSR,  je i dnes  obyvatelstvo Ukrajiny mnohonárodnostní. Stejné bylo i sousedství silné velmoci. To je hlavní potíž dnešní Ukrajiny a samozřejmě byla i Česko-Slovenska. ČSR ani současné Ukrajině nebylo dopřáno podle slov TGM 50 let klidného vývoje.

 Udržet pohromadě 2. republiku nebylo už vůbec reálné. Není divu, že se to Emilu Háchovi nepovedlo. V současnosti ani nevidím ukrajinského politika, kterému bych věřil, že Ukrajinu udrží jednotnou. Jak se ta historie stále opakuje…..

Mgr. Ing. Petr Vysloužil

  • KDU-ČSL
  • kandidát pro volby do EP za KDU-ČSL
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …