Vysloužil (KDU-ČSL): Kdy konečně skončí to tržnicové „neumim ceski“?

21.09.2014 12:28

Je to jako hra na schovávanou. Kdy se pořád něco hledá, nachází a zabavuje. Kdy tohle konečně skončí?

Vysloužil (KDU-ČSL): Kdy konečně skončí to tržnicové „neumim ceski“?
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Už mi to připadá jako pravidelný „folklór“, který se nekoná někde na podiu, ale zato pravidelně na tržnicích v příhraničí.  Komando celníků, pracovníků České obchodní inspekce a policie vtrhne někde v pohraničí do asijské tržnice a pravidelně, světe div se, vždy něco nalezne. Jako tento týden v chebské tržnici. Celníci vydávající se za  nákupy chtivé  turisty z Němec, poptávající nějaké „originály“,  ošálili jinak velice opatrné asijské obchodníky. Po zavedení „turistů“ do doupat s falsifikáty spadla klec. Tuny  obuvi, textilu,  kabelek a hodinek  od věhlasných značek, pochybných potravin, CD disků ba i nepovolené výbušniny a zbraně. To je nejčastější  „lup“ našich státních orgánů. Během akce náhle jakoby mávnutím proutku asijští obchodníci z nenadáním   zapomněli naši mluvu, kterou většina z nich alespoň trochu umí. Dostanou ze sebe jen to obligátní „neumim ceski“. 

Zcela samostatnou kapitolou jsou pěstírny konopí a výrobny pervitinu či cigaret, také častý to nález policie. K tomuto se v poslední době přidalo také obchodování se sloními nebo  nosorožčími kly a exotickými zvířaty.   Asijská komunita je prostě vynalézavá.

Jak dlouho ještě budou tato centra asijského obchodu poškozovat naši ekonomiku a kazit dobré jméno naší republiky? Lze vůbec nějakým legálním způsobem tomuto zamezit?

Dobrodruhům, kteří rádi cestují do jihovýchodní Asie, a chtějí ušetřit za letenku, doporučuji návštěvu některého z mnoha asijských center  jako je pražská SAPA, LIBUŠ či brněnská Slatina. Jsou to státy ve státě, kde platí cizí pravidla a zákony. Pro případné české příznivce buddhismu jsou tu k dispozici i modlitebny. Ale  na naše zvláště daňové zákony tu nenarazíte. V případě nákupu zde v těchto centrech na fakturu či jiný daňový doklad zapomeňte. Z tohoto důvodu se ptám? Co dělají naše státní orgány pro to, aby tyto zóny „bezdaňového“ obchodu byly minimálně přinuceny ctít naše zákony.Ne-li konečně zrušeny.  Co dělají komunální politici, do jejichž katastru tyto místa patří? Myslím si, že nic. Občasné razie, při níž jsou jim po minimálně posledních 15 let zabavovány tuny a tuny materiálu, zjevně asijským prodejcům nevadí. Hned zítra tuto ztrátu nahradí.   

Pocházím z města, které bylo proslulé výrobou konfekce a dalšího textilního zboží. Po 25letém masivním dovozu pochybného asijského zboží nezůstalo z firem zabývající se tímto oborem nic než jen řady nezaměstnaných na úřadech práce.

Proto se ptám,  kdy bude tento letitý problém konečně a definitivně vyřešen. Jak se ale zatím ukazuje, tak asi vše zůstane při starém.

Mgr. Ing. Petr Vysloužil

  • KDU-ČSL
  • kandidát pro volby do EP za KDU-ČSL
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…