Vysloužil (KDU-ČSL): Tak nám odtáhli Auroru. Pro jistotu

22.09.2014 18:13

Jeden ze symbolů VŘSR byl odtažen ze svého kotviště v Sankt-Petěrburku. Že by konec jednoho ze symbolů minulé éry Ruska?

Vysloužil (KDU-ČSL): Tak nám odtáhli Auroru. Pro jistotu
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Pro nepamětníky a neznalé připomínám, že šlo o ruský válečný křižník, jehož výstřelem z palubního kanonu byla odstartována ruská bolševická říjnová revoluce v roce 1917.  

 Ať již byl důvod  k odtažení Aurory jakýkoliv,  je jasné, že současné Rusko Vladimíra Vladimiroviče se chce od sovětské éry odpoutat a to včetně symbolů tehdejšího  říjnového převratu.

 Křižník Aurora, jiným názvem Jitřenka,  jak nám  byl v minulém režimu rovněž překládán, od sovětských časů do  dnešní doby fungoval jako plovoucí muzeum.

Byl častým námětem kreseb a obrázků dětí i malířů socialistického  realismu. Magnet pro turisty, kteří navštíví město na Něvě.

 Odstranit tento symbol  ze svého místa zajisté nemohl jen nejvýše postavený představitel města, ale jak se domnívám, nejspíše sám Vladimír Putin osobně mohl k tomuto aktu dát příkaz.   

 Aurora, jak je líčen popis startu bolševického převratu 1917, dala signál  k dalšímu symbolu revoluce – útoku na zimní palác. Později se prokázalo, že nic takového se nekonalo, alespoň ne v takovém scénáři,  jak nám bylo dříve prezentováno. Další symbol revoluce, sám její vůdce Vladimír Iljič Lenin,  osobně pobývá v Moskvě. Tedy jeho ostatky – mumie, spočívající ve speciální budově tomu určené – mausoleu. Uchovávat nabalzamovaná těla komunistických vůdců byla tehdy specialita, nejenom v SSSR. Komunistické režimy byly minulosti v tomto směru opravdu  bizardní. K pohřbení této mumie se zatím žádný z ruských vůdců neodhodlal. Pokusí se o to Vladimír Putin? Místo možného pohřbení Lenina je však již vybráno.  V. I. Lenin  by mohl odpočívat u kremelské zdi vedle takových velikánů strany a vlády, jako byl Brežněv, Černěnko nebo Andropov.

 Ale zpět ke slavné  lodi. Neobává se Vladimír Putin, že by snad někdo chtěl opět z této proslulé lodi vystřelit, a začít tak novou ruskou  revoluci, nepodobnou té, jako nedávno na Ukrajině?

Mgr. Ing. Petr Vysloužil

  • KDU-ČSL
  • kandidát pro volby do EP za KDU-ČSL
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě