Vystrčil (ODS): Je neuvěřitelné, co se dělo ve Sněmovně v poslední době

16.08.2017 16:34

Projev na 9. schůzi Senátu dne 16. 8. 2017 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o zaměstnanosti a zákon o inspekci práce

Vystrčil (ODS): Je neuvěřitelné, co se dělo ve Sněmovně v poslední době
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Vážený pane předsedo, vážený paní ministryně, vážené kolegyně, kolegové. Já si dovolím volně navázat na paní senátorku Filipiovou, která tady stručně popsala situaci, ve které se nacházíme, s tím, že já to popíšu trošku podrobněji, a to proto, že skutečně způsob, kterým si počínala vláda, zejména způsob, jakým spolu komunikuje ministerstvo financí, resp. ministr financí, a ministryně práce a sociálních věcí je minimálně na zamyšlení. V současné době je to tak, že v rámci nařízení vlády jsou vydávány předpisy, resp. ustanovení, která garantují nějakou výši minimální mzdy. Zároveň vždy dochází k tomu, že se upravuje zákon o zaměstnanosti takovým způsobem, aby ta dotace na chráněné pracovní místo odpovídala té výši minimální mzdy, a to takovým způsobem, aby pro ty zaměstnavatele, kteří zaměstnávají více než 50 % zdravotně postižených, jsou to většinou družstva invalidů, mohly ty zdravotně postižené zaměstnávat, aby nedocházelo k nějakým sociálním problémům. My sami jsme tu situaci řešili v březnu tohoto roku, kdy jsme zvyšovali tu dotaci na chráněné místo, tuším, o 700 korun, a to z toho důvodu, že se navýšila minimální mzda. My jsme tady většinově rozhodli, že v tom případě je dotaci na chráněné místo potřeba také zvýšit. A z hlediska toho procesu a toho principu je to logické. Můžeme se bavit o tom, zda má docházet k zvyšování minimální mzdy. Ale pokud k ní dojde, tak potom samozřejmě by mělo dojít i k tomu, že ta situace těch zaměstnavatelů těch zdravotně postižených zůstane zachována zhruba ve stejné ekonomické podobě, jako tomu bylo doposud. A pokud musí i oni vyplácet zdravotně postiženým minimálně minimální mzdu, tak samozřejmě by měla být zvýšena dotace na chráněné místo.

A co se teď dělo ve sněmovně v poslední době, je neuvěřitelné. Jednak jsem pochopil, že z nějakých důvodů, které mi nejsou jasné, třeba to paní ministryně vysvětlí, v tom vlastním návrhu zákona, který šel do sněmovny, ministerstvo práce a sociálních věcí, přestože ta minimální mzda je pro rok 2018 (od 1. 1. 2018) naplánovaná na 12 200, každý si o tom můžeme myslet, co chceme, tak zapomnělo k tomu zákonu přidat i navýšení té dotace na chráněné místo, načež následně došlo k tomu, že ministerstvo práce a sociálních věcí se domluvilo s panem poslancem Zavadilem. Pan poslanec Zavadil zapracoval to logické navýšení té dotace na chráněné pracovní místo do svých pozměňovacích návrhů, kterých bylo hned několik. Následně ve sněmovně začala diskuse o tomto zákoně, tam se najednou ukázalo, že pravá ruka neví, co dělá levá ruka. A zatímco ministerstvo práce a sociálních věcí společně s panem poslancem Zavadilem prosazovalo navýšení dotace na chráněné pracovní místo, tak pan ministr financí Pilný prosazoval oddělené hlasování a říkal, že to není možné, že to není správné a že je potřeba s veřejnými prostředky zacházet šetrně, aniž by dle mého názoru rozuměl podstatě té věci. Načež při následném hlasování došlo k úplně absurdní situaci, a to je ta, že sněmovna schválila jen některé pozměňovací návrhy pana poslance Zavadila, které nejenže nezpůsobily to, že od 1. 1. 2018, přestože se zvýší minimální mzda na 12 200, se nezvýší dotace na chráněné pracovní místo, ale způsobily to, že dokonce se ještě o 800 korun sníží, protože to, co my jsme schválili v březnu, přestane platit od 1. 1. 2018. To znamená, absurdní situace a sociální rozhodnutí ze strany Poslanecké sněmovně díky naprosté nekomunikaci mezi ministerstvem financí, ministerstvem práce a sociálních věcí a koaličními poslanci.

My jsme tady dneska od toho, abychom tu věc napravili. Já v tomto případě, byť jsem opoziční senátor, považuji tu snahu, tu nápravu za logickou, rozumím jí. Čemu ale nerozumím, je to, jakým způsobem byla ta práce odpracována ministerstvem práce a sociálních věcí, ministerstvem financí a Poslaneckou sněmovnou. Myslím si, že si zdravotně postižení takový přístup nezaslouží.

Děkuji za pozornost.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…