Vystrčil (ODS): Nemám zájem věci hrotit, ale řešit

13.08.2015 15:10

Moc jsem to nečekal, ale dnes při jednání pléna Senátu, jsme se při projednávání zákona o účetnictví dostali s předkladatelem ministrem Andrejem Babišem i k návrhu rušení územních pracovišť finančních úřadů (ÚzP FÚ).

Vystrčil (ODS): Nemám zájem věci hrotit, ale řešit
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Miloš Vystrčil

Vážené paní starostky, vážení páni starostové,

Moc jsem to nečekal, ale dnes při jednání pléna Senátu, jsme se při projednávání zákona o účetnictví (bod 10, senátní tisk 112) – lze dohledat stenozáznam na http://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/hlasovani?action=steno&O=10&IS=5522&D=12.08.2015#b16043 dostali s předkladatelem ministrem Andrejem Babišem i k návrhu rušení územních pracovišť finančních úřadů (ÚzP FÚ). Dovolím si krátce shrnout výsledky a vřele doporučuji si přečíst celý stenozáznam ( Jenom upozorňuji, že ve stenozáznamu jsou někdy nepřesnosti, neboť někdy autor stenozáznamu nestihne slovo správně zaznamenat, ale z kontextu zpravidla vyplyne, jaké slovo by mělo být uvedeno správně.):

1. Pan ministr mi i v neformální rozhovoru dnes (12.8.) potvrdil, že se chystá setkání se starosty dotčených měst, tak doufám, že se tak stane. Poznamenávám, že bych se celkem rád také setkání třeba jen jako pozorovatel zúčastnil, ale to asi nebude záležet na mně.

2. Pan ministr – viz níže „Výtah ze stenozáznamu“ veřejně při vystoupení na plénu Senátu prohlásil, že jsem ve svém dopise, kde jsem položil 20 otázek odmítl schůzku. Zde se musím tvrdě ohradit. V dopise z 31.7., ve kterém jsem položil 15 a ne 20 otázek jsem totiž žádnou schůzku neodmítl! V dopise pouze píši, že odpovědi mi stačí v elektronické podobě a že jsem v očekávání setkání 11.8. Zmiňovaný dopis pro možnost ověření pravdivosti mých slov přikládám.

Pokud se tedy ještě před 11.8. chtěli se mnou pan ministr nebo pan generální ředitel sejít, stačilo se ozvat a učinit nabídku – e-mailem, telefonicky. To se bohužel nestalo.

Výtah ze stenozáznamu:

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Andrej Babiš:  Děkuji za návrat do politické reality. Včera jsem se vrátil z dovolené.

Já tu debatu považuji za maximálně nekorektní. Zaprvé nemá co dělat se zákonem o účetnictví. A zadruhé, pane Vystrčile, vy jste sám v dopise, kde jste položil dvacet otázek, odmítl schůzku. My jsme vás přece zvali, abyste přišel. Ale vy nechcete přijít, vy chcete tady povídat.

Tak ten návrh, to zrušení pracovišť, navrhuje Generální finanční ředitelství, které, jak víte, je nezávislé na ministerstvu financí. Nezávislé. A znovu opakuji, asi jsem se špatně vyjádřil, i kdyby došlo ke zrušení těch pracovišť, tak ti lidé budou jezdit do Aše, protože my tam zabezpečíme službu v období, kdy tam chodí. A chodí tam nárazově, dělali jsme statistiky. A spočítali jsme, že ušetříme 100 milionů. A to je dost peněz, si myslím.

Takže já rád přijdu s panem generálním ředitelem finančního ředitelství a uděláme vám seminář a přesvědčíme vás o tom. Ten krok zrušení se připravoval léta, možná deset let. A teď ho děláme, protože ušetříme peníze a lidí se to nedotkne.

A co říkal pan senátor Štěch, ano, to děláme, pane senátore. Děláme akci pro Prahu, jezdí sem lidi z Budějovic, Votic, a kontrolujeme. Jmenuje se to "Akce pro Prahu", a my jsme dodatečně vybrali asi pět set plus dvě stě padesát milionů korun. Dokonce zvažujeme, že bychom v Ostravě zřídili speciální oddělení finančního úřadu, které bude kontrolovat Prahu. Takže to děláme a dáváme to do pořádku.

Pokud chcete diskutovat o těchto tématech, tak na to nejsem připraven, já jsem to nepřipravoval. Připravoval to pan Janeček a já jsem připraven samozřejmě vám to vysvětlit. Byly na to analýzy, nám to přišlo efektivní, s tím, že – znovu opakuji – lidé budou chodit na to místo, kam chodili. Děkuji.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, nemám zájem věci hrotit, ale řešit. Pokud ale někdo veřejně říká věci, které nejsou pravdivé, musím se ohradit.

3. Co se týká dalšího postupu ohledně územních pracovišť finančních úřadů, předpokládám, že bude také zasedat Rada vlády pro veřejnou správu, která komplexně a objektivně ze všech hledisek vyhodnotí záměr zrušit  ÚzP FÚ a že začne konečně vše probíhat standardním způsobe. To znamená, že se nejdříve bude jednat a argumentovat, a potom činit rozhodnutí a nikoliv naopak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…