Vystrčil (ODS): Územní pracoviště finančních úřadů jsou potřeba

14.02.2017 18:01

Před více než rokem jsem se zúčastnil s dalšími asi dvaceti starostkami a starosty na ministerstvu financí důležitého setkání, na kterém jsme společně protestovali proti záměru zrušit bez náhrady celkem 23 územních pracovišť finančních úřadů.

Vystrčil (ODS): Územní pracoviště finančních úřadů jsou potřeba
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Ministr financí Andrej Babiš a generální ředitel finanční správy Martin Janeček tenkrát po složité a nepříliš příjemné diskusi nakonec přiznali nedostatečnou komunikaci s obcemi ze strany ministerstva financí a zejména generálního finančního ředitelství a od záměru zrušit územní pracoviště ustoupili.

Andrej Babiš a Martin Janeček tehdy zároveň garantovali dlouhodobost nesnižování kvality výkonu veřejné služby ze strany finančních úřadů a přislíbili také vyhodnocení fungování kompromisního řešení po roce trvání.

K vyhodnocení, kterého se zúčastnili ministr Andrej Babiš, generální ředitel Martin Janeček a náměstkyně ministra Alena Schillerová skutečně došlo na konci roku 2016 s následujícími závěry:

1.    Generální finanční ředitelství konstatovalo, že územní pracoviště finančních úřadů jsou potřeba, že jsou navštěvována a že nový model úředních hodin v pondělí a ve středu je obecně vyhovující a dostačující.

2.     Ministr financí Andrej Babiš potvrdil, že provedení organizační změny ve smyslu omezení úředních hodin na pondělí a středu a nikoliv rušení bylo správným krokem a že se nepočítá s dalším omezování služeb finanční správy na územních pracovištích finančních úřadů.

Ze strany zástupců měst na hodnotícím setkání také zaznělo, že fungování územních pracovišť po organizační změně, která nastala až od 1. 6. 2016, ještě neprošlo zatěžkávací zkouškou – tj. obdobím odevzdávání daňových přiznání zejména u daní z příjmu fyzických osob. Rovněž se ukazuje, že ke svému úkolu plného uspokojování potřeb občanů nepřistupují všechna územní pracoviště po reorganizaci stejně ochotně a stejně vstřícně.

Generální finanční ředitelství na připomínky starostek a starostů reagovalo pozitivně a přislíbilo, že připomínky prověří a na zátěžové období odevzdávání daňových přiznání územní pracoviště posílí.

Za sebe si již jenom dovolím poznamenat, že jsem rád, že nám nakonec podařilo proti zájmu úřadu a ministerstva prosadit zájem občanů, byť přijaté řešení má podobu kompromisu. 

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu