Vyvadil (BPP): Andrej Babiš musí přejít do protiútoku. Co takhle nové volby?

01.03.2016 14:06

Nejde o Agrofert, nejde o mýto. Jde o zásadní střet mezi starým a novým. Hodina velkého třesku se přiblížila, pronášel farář v Troškově filmu Slunce, seno, jahody. Změna je život a celý svět ji zažívá.

Vyvadil (BPP): Andrej Babiš musí přejít do protiútoku. Co takhle nové volby?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

A tak v USA boduje Donald Trump, který je snad nejostřejším kritikem americké zahraniční politiky od roku 1990, v Evropě se dostávají ke slovu radikálně revoluční strany typu Syrizy či Podemos či národovci typu Národní fronty Marine le Pen a v Iránu i jejich zvláštní volby vedly k výraznému posílení reformistů oproti fanatickým šíitským ultrakonzervatistům.

Podobný vývoj zažíváme i my. Je tu na jedné straně blok ČSSD, TOP 09, ODS, KDU-ČSL, který je pupeční šňůrou spjat s politickým a mocenským uspořádáním vzniklým po roce 1990, a pak je tu politické hnutí zcela jiného typu, kritické k minulosti, zbavené všeho přežilého balastu, otevřeně kritické tu k EU, tu k NATO, a tím je ANO 2011.

Člověk se může mýlit a já se zmýlil

Ještě nedávno jsem očekával, že vývoj v této zemi bude poklidně směřovat za rovnovážného růstu a jedné z nejmenších nezaměstnaností v Evropě k volbám v roce 2017, kde si prostě jen ANO 2011 a ČSSD vymění vedoucí úlohu ve vládě, Babiš bude předsedou a Sobotka buď 1. místopředsedou a nebo vezme skvěle placený, ovšem jinak politicky bezvýznamný post předsedy Poslanecké sněmovny...

Současné ostré plochy, kdy se ČSSD hodlá připojit k návrhům TOP 09 a omezit aktivity Andreje Babiše coby podnikatele, stejně jako spory o řešení mýta znamenají jedno: ČSSD vyrazila na zteč a hodlá Babiše ponížit a oslabit, nikoliv ovšem jako podnikatele – to je podružné, ale jako hlavního politického protivníka.

A nad tím by se měl Andrej Babiš zamyslet

Síly mezi oběma rozhodujícími soupeři (nepřáteli?) jsou totiž vyrovnané. Ano Andreje Babiše sice trvale předstihuje ČSSD v preferencích, tu více, tu méně, ovšem na druhé straně Bohuslav Sobotka je v podstatě faktickým lídrem onoho uskupení starých politických stran odvozujících svou existenci od návaznosti na listopad 1989. Navíc je možná nejdokonalejším machiavelistou a spojovatelem nespojitelného na české politické scéně.

Sobotka se nebude chtít vzdát premiérování za žádnou cenu, a to ani v případě, že ANO dorazí do cíle první. Je jistě připraven nejodpudivějších koaličních mezialiancí a jak známe hochštaplera Kalouska, ten je připraven také k jakékoliv špatnosti.

V tom je základní problém Babišova hnutí. Zatímco Sobotkova ČSSD může koalovat prakticky neomezeně od TOP 09, přes KDU-ČSL až ke komunistům (a za určitých podmínek by jistě naskočila do vlády i ODS), ANO je samotinké - osamocené.

Co s tím?

Andrej Babiš by neměl dovolit Sobotkovi spřádat kolem sebe pavučiny omezení a ponižování a vyrazit do protiútoku.

Předčasné volby, to by mělo být heslem dne.

Jestliže Sobotka může mít za určitých okolností pod palcem partnerství s ostatními politickými stranami, Babiš má naopak rozhodně na své straně prezidenta. A Miloš Zeman je všechno jen ne klasickou neutrální hlavou státu. Jistě udělá všechno proto, aby Sobotku porazil, zejména, když poslední pokus o změnu ČSSD v podobě podpory Haška opět nevyšel a Hašek se navrátil zpět do lživé podoby servilního podporovatele Bohuslava Sobotky (My jsme všichni „sobotkovci“. Trapné).

Zemanovi proto zbývá jen ANO. A ANO má potenciál být nejsilnější politickou stranou v zemi.

Ať tak či onak, Andrej Babiš by neměl otálet. Když chce ČSSD boj, musí zaútočit jako první. Jinak bude poražen.

A to by bylo škoda.

JUDr. Jiří Vyvadil

  • BPP
  • No, budeme trpět, ale udělali jsme si to sami.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.